Single family house in Altobordo

Single family house in Altobordo

Architect
Mariano Molina Arquitecto

Luis Sergio Carrillo Martinez
Location
Altobordo, Lorca, Spain
Project Year
2009
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Exterior LightingiGuzzini
ManufacturersRoca
Electric SocketsJung HQ
Geotechnical SurveyAln Geotecnia
Aluminum Window FramingAlugom
Kitchen FurnitureCAM-MOBEL

Product Spec Sheet
Exterior Lighting
Manufacturers
by Roca
Electric Sockets
by Jung HQ
Geotechnical Survey
Aluminum Window Framing
by Alugom
Kitchen Furniture

Single family house in Altobordo by Mariano Molina Iniesta / Luis Sergio Carrillo Martínez

Mariano Molina Arquitecto as Architects

A couple that had just moved to Lorca decided to build a house in the countryside as their permanent residence. We met them through another client with whom we did not have a good relationship, so the first meetings were not easy. They did not like our first schemes and we were not confident about accomplishing what they demanded. However, some of their requirements were appealing for us: a house with no doors (at least at first glance), a fluid space, visual continuity throughout the different interior spaces, and between them and the surroundings, and a covered patio from which they could see the stars.


The husband, trained as a painter, drew some sketches that differed a lot from the image we had in mind, but somehow recalled some features of Coderch’s houses. From this point of shared interest we started developing the final solution. The bedroom area became then easy to solve, and our struggle focused on creating the richest sequences and transitions in the fewest built area.


In the living and service spaces, we emphasized the idea of spatial continuity (an endless space), up to the point where all of them became just one space. The use of pergolas at the terrace and the carport also strengthen the continuity between the inside and the outside. The project is therefore the combination of a centralized bedroom area around a covered courtyard and a linear sequence of spaces open to the landscape in all directions.


The bioclimatic devices in the house are quite simple, closer to popular architecture’s rationality than to a high-tech approach. South-east orientation and cross ventilation enable a good performance of the house in summer, which is actually the hardest season regarding weather conditions. The veranda gives shade in summer but allows the sunlight into the house in winter. The covered patio and the skylight’s ventilation system help to control the temperature and the humidity inside the house. In addition, the roof hides a space for solar panels, which supply almost all the hot water demanded by the house throughout the year.


During the building process, financial problems forced us to simplify the solutions proposed in the project, but we do not think that it affected the building; on the contrary, its spatial and volumetric power somehow increased by reducing the number of materials and details.

Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More