Single family house in Paris

Single family house in Paris

Architect
Aldric Beckmann Architects
Location
Paris, France | View Map
Category
Private Houses
© Olivier Amsellem

Single family house in Paris

Aldric Beckmann Architects as Architects

This is a three-­‐storey private house with basement, facing east/north-­‐east on the rue de Nice and west/sout-­‐west across its courtyard. It is clad in puttycoloured concrete from top to bottom, which makes it look as if it is cut from a single block. Its colour, echoing that of the stone or rendered façades of the neighbouring buildings, makes it blend in with its surroundings. Two wings at the rear frame a small courtyard.


The building shares a courtyard with the neighbouring building on 10, rue de la Petite-­‐Pierre, and planning regulations restricted its height to 15 metres. As neighbouring buildings are on average 21 metres tall and the plot quite small, the new building is very hemmedin. Most of the design solutions arise from this constraint.


To offset the hemmed-­‐in effect and make the most of the available light, we gave the courtyard side a funnel shape that captures maximum sunlight. The raked terracing and oblique planes of the east façade have a deconstructing effect. This façade also has striking stairways that form a key feature of the house. They are designed to look like crossed arms, facing towards the interior of the building. They largely determine the design of the rear façade, following the concrete wall that runs along them. Now comes the final key element of the façade: a glazed strip running from the ground floor to the roof. With its oblique folds, it brings south-­‐west light into the house without affecting the privacy of the main living areas.


On the street side, the façade’s main feature is a double-­‐height terrace leading off the living room and bringing more light into the first and second levels. The terrace windows, like the others, have opening panels 75 centimetres wide and fixed panels of different lengths. Bronze-­‐coloured reflective glass punctuates the northfacing windows and echoes the dark brown brass fittings. Brass has been widely used throughout: 10 centimetre thick brass frames, standing slightly proud of the façade, surround the windows; the frame of the terrace with its sloping front juts out over the pavement.


The use of a double front door means that it has been possible to build it seamlessly into the concrete façade. The rest of the ground level is designed in a completely different way, reflecting its intended use. A long window, reminiscent of early twentieth century Parisian workshops, is set back from the façade.


The roof terrace has an oblique triangular ‘fin’ that offsets the rectangular outline of the streetside façade and gives the building a tapered effect.

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More