Spin Hotel

Spin Hotel

Architect
Inventarchitects
Category
Hotels
Product Spec Sheet

ElementBrand
Lights and light fittingsPhilips Lighting Signify
Air conditioning SystemsPanasonic
PaintsAsian Paints
Sanitary waresCera
Sliding Door and WindowDorma
Aluminium composite panelsEUROBOND INDUSTRIES PVT LTD

Product Spec Sheet
Lights and light fittings
Air conditioning Systems
Paints
Sanitary wares
by Cera
Sliding Door and Window
by Dorma
Aluminium composite panels

Spin Hotel

Inventarchitects as Architects

The Spin is a contemporary boutique hotel, located in the city of Chennai, India.


The existing context of the project posedmany challenges at site and design level; the site was located on a road consisting of relatively old buildings.It was amidst a dense urban locality buzzing with activities and was landlocked by buildings around. One narrow entry was the access to site from the road. It was initially planned for an apartment complex but the requirement was such that the existing core structure with columns and slabs had to be transformed into a hotel.


The design objective was to create the building that gains attention at the local level. The idea for this hotel relied on two factors; the hotel should have good visual connectivity from the road and the dynamics of the design should attract any onlooker. Keeping the existing framework, the new design was developed with additional area beside and above. The plan was changed to an “L shape” to make the building more accessible from the road. The relative context was considered and the adjacent old dilapidated building had to be covered. Taking cue from the plan, another “L shape” was introduced for the elevation. The existing road angle and the newly introduced“L shape” enhanced the idea of promoting the vista and provided a better view from the road junction nearby.


The dynamics for the building was introduced through form and colour. To break away from the existing buildings which had more flat elevations, the building facade was modulated by pulling the opposite edges at different levels outward resulting in a triangular shape. This interplay of frames derived a form with acute corners. The dynamicity was further intensified by breaking each floor elevation into two parts. This created a “relative optical illusion” that the building contains more floors than what it has in reality. The same idea of design was extended to the adjacent side of the “L shaped” elevation. On the plane the extended elements helped in the promotion of the hotel and culminated the form dynamics.


Red was chosen as the color to enhance the dynamics of design. A retro theme based color “Red” was inspired from the logo of the hotel. It also reflects the local context in which the site was placed. In both, the exterior and the interior, the colorwas used to bring about a sync and connectivity. It adds to the most important intentions of the design - Attract the passer-by.


Project team
The Shed
next project

The Shed

Exhibition Centres, Art Galleries and Theaters
New York, NY, USA - Build completed in 2019
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter