STAIRWAY TO HEAVEN

STAIRWAY TO HEAVEN

Architect
Superform
Location
Križevci, Slovenia
Project Year
2011
Category
Private Houses

Stairway to Heaven

Superform as Architects

THE APPROACH


1. THE BRIDGE The purpose of a bridge is to overcome distance and height. The simple act of walking on one gives one a feeling of floating and at the same time it steers one from the starting point to the finish line. A bridge always has an orientation, a direction. It is a place of meeting and communication. Bridge-bridges The whole house becomes a system of bridges and as such brings a sense of freshness and a dynamics. As one moves along this system, new spaces, new enviroNments open to one's eye. The system of bridges with its openings forms vertical atriums, atriums of communication, greenery and light. They connect the floor plan with the upper level, based on the fact that they stretch through both levels with the two-story staircase, two-story chandelier and a two-story flower.


2. CONSERVATORY The conservatory, a sort of a greenhouse is an extension of the living space, its direct link with the nature outside. It passively heats the house during winter. It functions well with pot plants and smaller trees. House as a conservatory The concept of the house is based on the idea of the house being a conservatory. The living spaces on the ground floor and the bridge system form a conservatory that opens up to the South. The glass surface is divided into a mosaic mesh — vitrage. The latter is at some places filled with fixed curtains, enclosing the bedroom from views.


3. THE ROOF The roof protects us from the outside atmosphere factors: precipitations , sun, wind… At the same time it gives us the feeling of safety. In the slovenian cultural environment the roof is, from an aesthetical point of view, perceived as the most important element of the house. House - roof With one outline we cover the house, from the ground on one side to the ground on the other side. The roof gets an analogous tectonics with the rolling hills of the Prlekija landscape. It gives a feeling of orientation and openness. With the two-storey opening at the entrance it also provides a sense of monumentality. The roof is omni present and one can feel it anywhere inside the house.

Share or Add STAIRWAY TO HEAVEN to your Collections
Project Credits
Architects
Office in Sanno
next project

Office in Sanno

Offices
Aichi Prefecture, Japan - Build completed in 2018
View Project