Stella of Gokomachi

Stella of Gokomachi

Architect
Osamu Morishita Architect & Associates
Location
Kyoto Pref., Japan
Project Year
2007
Category
Shops

Apartments
Kaoru Ichikawa

Stella of Gokomachi

Osamu Morishita Architect & Associates as Architects

Located in the downtown of Kyoto, the complex consists of shop from the ground to the first f loor, and flats for rental housing between the second and the fifth floor. Not far from the town market, the site is surrounded by lot of temples and traditional houses, called Machi-ya (“Machi” means town a nd “ya”means house). Kyoto, one of the few cities in Japan to escape bombardments during the last Wo rld War, is characterized by a typical Japanese ancient environment which recent regulations on new ar chitectures are trying to preserve. This project had to manage this matter.


Gokomachi is the name of the street where the complex faces. The facade of the ground floor, divided in three parts, consists of shops, at the lateral sides. In the middle, an open passage brings to the internal court of the building which also gives access to the residences. The width of the each part on the ground floor, visible from Gokomachi Dori, is about 6 meters, as the Machi-ya facades, in order to ensure a comfortable space for people walking down the street. Also the new materials try to reprod uce with modern forms the aspect of the typical Japanese houses.


The internal court cuts out its microcosm from the surroundings and imitates artificially a nat ural landscape. The square shaped void above the court, in the center of which there is a symbolic tree, permit to see the sky from ground. The floor of the internal passage is made by Cumaru wood, granit e and brilliant glass reproducing the feeling of small water pools.


The main elevation is divided in four levels. A COR-TEN steel marquise, which emphasize Jap anese-style image with its horizontal shape, frames the ground level. Above it, the front of the first floo r is described by a movable wooden lattice frame put behind the fireproof glass screen. The second floor makes contrast with an aluminium grid which preserve the privacy of the residents. Third floor`s volu me is like a separated volume, moved back from the street front, and it is composed by a surface in C OR-TEN steel.


Share or Add Stella of Gokomachi to your Collections
Project Credits
House IV
next project

House IV

Private Houses
Eindhoven, Netherlands - Build completed in 2012
View Project