Stone Villa in the Veneto countryside

Stone Villa in the Veneto countryside

Architect
Studio Parisotto+Formenton
Location
Venice, Italy
Project Year
2016
Category
Private Houses
Stories By
Studio Parisotto+Formenton

Coro
Product Spec Sheet

ElementBrand
FurnitureB&B Italia
kitchenBulthaup
FurnitureCassina
ManufacturersCoro
Planed oakItlas
FurnitureTecnoghym

Product Spec Sheet
Furniture
kitchen
Furniture
by Cassina
Manufacturers
by Coro
Planed oak
by Itlas
Furniture

Stone Villa in the Veneto countryside

Studio Parisotto+Formenton as Architects

The villa is located in the countryside very close to an old town in the region of Venice. The project is based on two main themes: volumes and introspection.


Two architectural boxes are one on top of the other, but do not overlap perfectly, as a sculpture by Oteiza. The basalt stone is the main material, used in combination with concrete. The upper volume, with its grey stone slabs cladding rests on the lower, white box that makes it float and highlights it at the same time. The same stone is used also for the outdoor flooring, the internal patios and the staircase, as the aim was to have an almost mono-material, monolithic effect. On the other hand the stone perceptions (colors, shades) changes as the natural light and weather change.


The details of the stone cuts have been care a lot about, especially when it is used in the windows frame or open passages that connect the inside with the outside. The second main architectural aspect is introspection, as the only rooms directly connected with the surrounding are the bedrooms. All living areas open towards internal patios with skylight.

STONE VILLA IN THE VENETO COUNTRYSIDE

Coro as Manufacturers

Two boxes sit one on top of the other, but do not overlap perfectly, creating an intriguing sculptural effect. Basalt stone is the cladding material for the upper box, used in combination with white finished concrete for the lower box. The two materials provide sharp visual contrast. Furthermore, the light colour of the lower volume makes the upper box appear to float.


The same basalt stone is used also for the outdoor flooring, internal patios and staircases to create a tranquil, monolithic effect with subtle changes in the colours and shades of the stone as the natural light and weather changes.


Cut to precision, fine detailing of basalt stone can be noted here - especially around the window frames and opening passages that connect interior spaces to exterior spaces.


More from the Manufacturer:


The project is based on two main themes: volumes and introspection.


Two architectural boxes are one on top of the other, but do not overlap perfectly, as a sculpture by Oteiza.


The basalt stone is the main material, used in combination with concrete. The upper volume, with its grey stone slabs cladding rests on the lower, white box that makes it float and highlights it at the same time.


The same stone is used also for the outdoor flooring, the internal patios and the staircase, as the aim was to have an almost mono-material, monolithic effect.

Project Credits
Musée des Confluences in Lyon
next project

Musée des Confluences in Lyon

Museums
Lyon, France - Build completed in 2014
View Project