Street Basket for Walk DVRC

Street Basket for Walk DVRC

Architect
Avoid Obvious Architects
Location
Hong Kong | View Map
Project Year
2019
Category
Parks/Gardens
Avoid Obvious Architects

Street Basket for Walk DVRC

Avoid Obvious Architects as Architects

Walk DVRC is a pedestrianization plan to turn 1 km of Des Vouex Road Central in downtown Hong Kong into a park. The area is filled with banks, offices and shops but the sidewalk are over congested to allow a sustainable and walkable downtown. The project called for a partial pedestrianization so that retail businesses can still deliver their goods during off-peak hours.

 

During peak hours, office workers and residents can enjoy the wider road as part of their park and walkway. Tramways will still provide sustainable transportation throughout the road. Hong Kong is known for elevated walkway and escalators, Walk DVRC will serve as the main spine to connect multiple pedestrian walkways, public spaces and shopping malls. Our phase 1 job is to pedestrianize the western 250m of the entire 1 km Road.

 

To reflect the history of The Central and Western District, Walk DVRC will curate exhibition, classes and live performance on the road. Design and landscape will serve as the backdrop to allow these art programs to be inclusive and simultaneous. The goal is to make the road vibrant and livable without behaving as a museum.

 

The area is also filled with old and new context, but food is the most connective culture that everyone enjoys. The design team use Hong Kong food culture as inspiration to design the Street Basket and mobile seating. It reflects Hong Kong’s position as a city of food while the use of materials reflects our current sustainable values.

 

The pavilion is a seating, planting, cellphone charging and shading area during the day. At night it is an iconic communal space to light up the quiet commercial district while reflecting the Hong Kong Neon culture. To make the pavilion mobile and flexible, we have provided a car battery to power the LED and wheels at the bottom of the seating.

 

Material Used:

1. Beechwood From Wood Company In Shenzhen

2. Local Plant Species From Shenzhen

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city
22 Sep 2022 News
Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city

Bus Stop Education Community Center by Neostudio Architekci works with historic building fabric to f... More

10 modern living rooms with lustrous fireplaces
21 Sep 2022 News
10 modern living rooms with lustrous fireplaces

For ages, the functional need of a fireplace has been to fulfil the heating requirements of a space.... More

IDOM revamps an old military industry building into a vibrant and playful sports centre
21 Sep 2022 News
IDOM revamps an old military industry building into a vibrant and playful sports centre

An early 20th-century military industry building was transformed into a large sports complex as a re... More

Office Link in Istanbul offers a new type of flexible workspace for a post-pandemic world
21 Sep 2022 News
Office Link in Istanbul offers a new type of flexible workspace for a post-pandemic world

Office Link, a new co-working space inside the Piazza Shopping Center in Istanbul was designed by KO... More

Bangkok’s Guilty restaurant inspired by conceptual artist Richard Artschwager and a pop art vibe
21 Sep 2022 News
Bangkok’s Guilty restaurant inspired by conceptual artist Richard Artschwager and a pop art vibe

The new Guilty restaurant in Bangkok is the latest in the Guilty by Olivier brand which originated i... More