Suffolk Holiday Home

Suffolk Holiday Home

Architect
Norm Architects
Location
Suffolk, UK | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Jonas Bjerre-Poulsen

Suffolk Holiday Home

Norm Architects as Architects

Celebrating Nature’s Artistry through the Eyes of Pavilion House

Elegantly set in the beautiful East Anglian landscape, on the border of a working farm in Suffolk (UK), the Pavilion House is a real inside-out construction. The shapes and materials of the interior all carry a certain tranquillity and simplicity, while every room offers a different glimpse of the outside. There is a certain humility within the architecture, acknowledging that the big-ticket item in the setting is indeed the countryside; it doesn’t try to compete with it, but frames it instead.

photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen
photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen

Introduction

The design of the house is all about transparency; nature becomes an integral part of the interior. With a delicate and minimized steel construction, wooden window frames and a vertical cladding in local larch that corresponds with the existing structures on the site, there is a harmonious meeting between old and new buildings. The exterior part of the windows and fascia board of the roof in dark carbon grey metal make the steel as subtle and discrete as possible so that the wooden character of the house becomes the dominant expression.

photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen
photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen

“A pavilion house of this length, surrounded by an imposing countryside, needs to stand proud and so we introduced a dark basalt podium as the foundation of the house with a shadow gap between the land and the plinth which has had the effect of seeming to raise the house from the land it stands on.”

– Norm Architects

photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen
photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen

Further increasing the presence of the house, the existing annexe has been extended to create a studio, with windows in a rhythm that responds to the fenestration of the main house and a simple L-shaped shingle border, bringing the buildings closely together. The additional space now offers a music room with a grand piano, a comfortable TV area as well as a quiet workspace. Elsewhere, a sauna has been added, with grand views over the fields.

photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen
photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen

Designed by Norm Architects back in 2017, but never completed, the current homeowners took on the project of bringing back the building to its original vision. “It is hard to think of this project outside of the pandemic. To have had a period of time in which it was possible to concentrate fully on something which had stalled, but had so much potential, was a real privilege,” they say of the process.

photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen
photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen

The internal layout of the house is an open space plan with long views, divided into different functional zones by freestanding elements: only a central brick core with a wood burning stove divides the cosy living room from the large kitchen and dining area.

“What we saw in this site was the potential to live in a way that is beautifully aligned with nature. The house provides a wonderful place to get together with our loved ones in an environment where there is time, space, light, and new possibilities.”

– Homeowners.

photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen
photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen

Pavilion House cannot be thought of outside of the context of the surrounding countryside and the furnishings, as a result, follow suit. The feeling of the space is one of tranquillity, and it has therefore been important that the entirety of the interior plays a key role in tying together the contextual and spatial characteristics of the project.

Wherever you find yourself in the house, there’s a seamless transition between its different functions. Wherever you choose to look out, you’ll find yourself fully immersed in the glorious surroundings; the architectural structure never spoils the stunning views.

photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen
photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen

A key decision was to half the size of the existing barn, as its 5000 sqm dominated the site and was quite oversized. The new homeowners found it difficult to imagine how it could ever be used appropriately within the context of a residential, as opposed to agricultural, use. The barn that was left standing was repurposed to carry a generous number of solar panels for electricity generation with ample storage batteries inside the building, together with a rainwater system. Today, the barn has thus become a veritable eco-workhorse.

photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen
photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen

“The removal of half of the barn had the effect of revealing new and wonderful views from the house as well as from the newly built studio in the annexe. We removed tons of concrete around the site in order to create a new landscape for the house to stand in, as well as a space for a terraced seating and dining area. Seeing through the logic of what had been started by the original owners, the renovation project has allowed us to to move from a residential building surrounded by agricultural buildings and machinery in the mid- dle of a farmyard to one that has become the principal form, set elegantly in its surrounding landscape.”

– Homeowners.

photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen
photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen

When you are visibly surrounded by nature, you compete with it at your perils, why color hasn’t been added to the walls – reinforcing the integration of interior and exterior.

In the bathrooms, darker colours have been introduced to create a sense of sanctuary and a feeling of separation from the surrounding country- side, which then becomes even more magical and picturesque when viewed through the carefully placed windows.

photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen
photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen

The use of polished concrete adds a tactile sensation to the room, while acting as stimulating contrast to the warm elements of wood.

“Working with Pavilion House, we got the opportunity to create an environmentally efficient and friendly dwelling that would mainly depend on its own electricity generation. In short, this is a place for rest and exploration, a counterbalance to the challenges and opportunities of a full-on life in the city.”

– Homeowners.

photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen
photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen

Team:

Exterior and Interior Architects: Norm Architects

Photographer: Jonas Bjerre-Poulsen 

photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen
photo_credit Jonas Bjerre-Poulsen
Jonas Bjerre-Poulsen
Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More