Summer House in Messaria

Summer House in Messaria

Architect
Kapsimalis Architects
Location
Messaria, Santorini, Greece | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Julia Klimi

Summer House In Messaria

Kapsimalis Architects as Architects

The summer house is located in the edge of the village of Messaria in Santorini. The plot is almost square with a small inclination. It faces north and east to the sea and south to the village of Pirgos and the mountain. The detached house is slightly offset from the center of the plot to the west border, leaving enough space for the development of its south-east garden and its north entrance.

 

The building consists of a ground floor, upper floor and a small storage space in the basement. In the ground floor someone can find the living room, the dining and the kitchen and two en suite guest bedrooms, while in the upper floor the master bedroom with its dressing room and its bathroom and an en suite kids bedroom. A central internal staircase connects and unifies visually the individual floor levels. Spaces for sitting, dinning and planting have been created in the building exteriors.

 

The creation of a common use space around the palm tree, without clear boundaries between inside and outside, was the main objective of the design. This common space results from the subtraction of the closed prisms/structural elements out of the conceivable solid of the building. These free-standing on the ground and for height prisms enclose the private spaces of the bedrooms or form functional units like the storage space of the kitchen, the fireplaces’ block, etc. Their form and placement gives variety in the sense of space, as it forms different shapes of space, creates continuity of space horizontally and vertically and contributes to the better natural lighting of space through the creation of patios and skylights. Except for shaping various sitting, studying corners etc, it also lets multiple viewpoints like cross views, straight line views through prisms or diagonal views. The prisms on the upper levels shape the roof of the building. In this closed, semi-closed and open-air common space the common activities of the users of the house are implemented and expanded to the surrounding of the building garden with the perimeter stockyard.

 

The form resulted by the synthesis of the cubistic prisms could be a contemporary translation of the traditional cubistic architecture found in the villages of Santorini and has also a clear influence from modernism.

 

The synthesis of the building volumes, the formation of its fascades in relation to the orientation and the greenery planting have positive impact to the development of a favorable microclimate of natural shading and cooling during the summer months.

 

The interior design and the furniture selection was made driven to be balanced integrated to the concept of space and shapes of the building.

 

The main materials used in the construction is reinforced concrete for the bearing structure, insulated bricks for the walls, white plaster for the coatings, white wooden energy efficient doors & windows, Gortyn is grey marble and grey cement plaster for the floors.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersGervasoni
Product Spec Sheet
Manufacturers
Dongziguan Villagers' Activity Center
next project

Dongziguan Villagers' Activity Center

Cultural Centres
China, Zhejiang, 杭州
View Project