Sweet Home California | Cornelio residence

Sweet Home California | Cornelio residence

Architect
Anders Lasater Architects
Location
San Clemente, CA, USA | View Map
Project Year
2015
Category
Private Houses
Chad Mellon | Chad mellon Studio
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Stone counter tops, tiles, flooringBedrosians
Wood soffit material, wood siding for garage doorCoulson Manufacturing
Aluminum windows and doorsFleetwood Windows & Doors
Exterior plasterMerlex
AppliancesMiele & Cie. KG

Product Spec Sheet
Stone counter tops, tiles, flooring
Wood soffit material, wood siding for garage door
Aluminum windows and doors
Exterior plaster
by Merlex
Appliances

Sweet Home California | Cornelio residence

Anders Lasater Architects as Architects

This house, on Avenida Cornelio in San Clemente, sits on a narrow corner lot enjoying views of the hills, the city, and the Pacific horizon beyond. Conceived as a collection of light and airy public spaces set above a base of private areas the house is at once protected from the street while being open to the views that surround it.

The thick solid wall of the entry reflects the gentle curve of the street and anchors the building to the site, screening the family room and bedrooms on the lower floor. On the opposite side of the house the bedroom spaces articulate in response to the activities that take place within, forming a collection of private patios that take advantage of the temperate climate.

A light washed vertical core leads up to the great room and master bedroom level where lofted roof planes rise to invite the coastal breezes, shade the sun, and expose the beautiful vistas beyond. At the top of the stairs a modern kitchen composed in carrera and walnut grounds the great room and provides striking coastal views from the casual dining island. The top of the curving base wall of the lower floor forms a long counter that extends from the kitchen through the dining and living room as a buffet and book case. The clerestory light shelf above softens the strong southern light as it reinforces the long, horizontal expression of the great room.

The great room terminates in a sunset deck that looks over the neighboring rooftops to the ocean beyond. Turning back toward the kitchen you realize that a long continuous view corridor extends through the entire upper floor to the morning deck over the garage. Here a gently flowing water feature laughs in the midst of a sunny herb garden with fragrant blossoming citrus trees screening the neighbors beyond.

Grounded and transparent the house responds to its site and its surroundings while inwardly reflecting its owners tastes and sensibilities. The Cornelio house is made for this place and this time. You realize as the day ends and the living room softly reflects the sun’s hues of orange and red that here is the only place you need to be.

 

Material Used :
1. Fleetwood – Aluminum windows and doors
2. Bedrosians – Stone counter tops, tiles, flooring
3. Coulson Cedar – wood soffit material, wood siding for garage door
4. Merlex – exterior plaster
5. Lighted Mirror – bathroom mirrors
6. Miele - appliances

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More