Tanah Merah Country Clubhouse

Tanah Merah Country Clubhouse

Architect
URBNarc

Focus Architects
Location
Singapore
Project Year
2018
Category
Community Centres

Sports Centres
Aaron Pocock
Product Spec Sheet

ElementBrand
Aluminium Perforated Screen - Custom pattern in bronze powdercoat; Facade Glazing - Grey double glazing and low-iron laminated glazingBond Building
Feature Chandelier (Function Room)CMC Linking
Stone Flooring - Indian River White GranitePolystones
Roof Edging - Custom GRC PanelsSTA Art & Moulding
Wall Cladding - ThermowoodVenturer Pte Ltd

Product Spec Sheet
Aluminium Perforated Screen - Custom pattern in bronze powdercoat; Facade Glazing - Grey double glazing and low-iron laminated glazing
Feature Chandelier (Function Room)
Stone Flooring - Indian River White Granite
Roof Edging - Custom GRC Panels
Wall Cladding - Thermowood

Tanah Merah Country Clubhouse, Tampines Golf Course

URBNarc as Architects

Tanah Merah Country Club, Tampines Golf club house DESIGNED BY URBNarc is set to be the most contemporary golf club house in Singapore


As a firm, we strive to create design solutions that fit the context of a place and the Tampines Club house has been designed to respect its history and setting to move confidently into the future with a contemporary yet timeless building that maximizes both function and aesthetics. We hope this will become the talking point for the golfing community.


The Commission was awarded to URBNarc in 2016 via a limited design competition organized by the Club committee to redesign their aged clubhouse facility.


The conceptual model was formed with the objective to integrate some of the existing buildings with a new build that would almost disappear into the land and become an extension of the golf course itself. We decided that the design must keep within:

the natural setting and blend with it as much as possible
Informal character of the club
A low horizontal building with fluid lines merging seamlessly into the golf course.


The Clubhouse is designed to engage within its setting with a harmonious choice of building materials, subdued colour selection and a design where transition spaces between built form and the exterior environment is seamless.


Conceived as a picturesque, low profile, low rise building sitting harmoniously in the landscape, all member facilities and services are located on a single floor at ground level to promote easy access and high member usage.


The arrival experience allows the clubhouse to be fully revealed after negotiating a long avenue from the road entrance, that winds through trees. The southern side of the clubhouse on the approach side features a porte‐cochere arrival and entrance, where members and visitors can alight from vehicles in a weather protected zone and upon arrival see a jewel like lantern roof forming the foreground for the views beyond.


The siting of the original club house offered the potential to capture stunning views of the lake and golf course; this was further enhanced by the decision to demolish the existing golfer’s lounge building and introduce instead an airy, covered golfer’s veranda.


Whilst the design of the new build is contemporary and sleek, they have been carefully crafted to merge with the pitched roofs of the existing changing rooms and create new areas for viewing, gardens for micro fauna along with cleverly concealed zones for services.


The planning has been organised so that the numerous clubhouse facilities are identified into distinct precincts. Whilst the precincts remain separate, they are integrated to achieve several objectives;

provide a club atmosphere and convenience of access for members and guests alike.
promote members’ interaction and use of food and beverage facilities by members before and after sporting activities.
ensure operations are highly effective and back of house activities are unseen and unheard.
isolate staff support, equipment and goods storage, service movement and traffic from member’s areas, by use of discreet connection to the back of house kitchen and services areas at the ground floor.


The principal F&B areas such as the function rooms, golfers lounge, wine and cigar room, have been positioned along the northern facade of the clubhouse in the interest of providing panoramic views across the golf course.


The natural heart of the arrangement of spaces, both indoors and out, is the Golfer’s Veranda. This Veranda is oriented such that it captures the prevailing winds at all times and is covered with a low-slung green roof supported by slender columns designed to disappear and thus maximize views to the golf course.


This is the crossroads for all the sporting and social activities and a place to meet, sit and relax while enjoying splendid views. All the club functions are set within or adjacent to this Veranda allowing for guests and members to flow seamlessly from one space to another.


From this Veranda one can easily step down a series of cascading landscaped terraces to the golf course itself. The landscaped terraces serve to blend the building with the golf course while creating viewing platforms for both holes 9 and 18. The Golfer’s Veranda becomes the transition gateway between the golf course and the clubhouse.


From the golf course, the new club is designed to merge seamlessly into its setting with low slung roofs, slender columns, landscaped terraces and building structures encased in dark bronze perforated metal screen. The perforations of the metal screen are inspired by the leaf patterns of the Rain trees and during the day create filigreed layers of light and shade and at dusk give the building an ethereal jewel like quality.


In summary, the architectural expression and form of the clubhouse aims to be appropriate for its location, respects its heritage and embraces modernity simultaneously. 

Project Credits
Architects
Liaison Architect
Kitchen Consultant
Structural Consultant
Azerbaijan Pavilion - Treasure Of Biodiversity For Expo Milano 2015
next project

Azerbaijan Pavilion - Treasure Of Biodiversity For Expo Milano 2015

Exhibitions and Pavilions
Build completed in 2015
View Project