Tea House
Park Wansoon

Tea House

Castanheira & Bastai as Architects

First, we built the House – the Jeju House. Afterwards we were asked to design a Tea House. What Is a Tea House? Was our first question. It’s such a privilege to be an architect, to be confronted with new projects, new challenges. To solve something, studying and learning.

photo_credit Park Wansoon
Park Wansoon

As a buffer to the House, the clients had purchased the adjacent site to the West, so as to expand the gardens and also to build somewhere that guests could be received without disturbing the privacy of the Family and the House. To extend something which is already built and which everyone is happy with, is a task that requires some reflection.

The House already had an “annex”- the caretaker’s house - which is perfectly integrated within the overall volumes, materials and functionality. This new “annex” couldn’t share the humble character of an annex. Nor, could it be something inferior, at the end of the garden, less well built and, typically, lacking in aesthetic concern. The Client’s demands, as our own, are always high.

photo_credit Park Wansoon
Park Wansoon

Would we use the same materials? The same volumetric games? This seemed problematic, given the difference in the brief and in the Client’s intentions. Being curious, as ever, about traditional architecture, in this case Korean traditional architecture, we gathered information and visited the best examples, especially the local ones on the island of Jeju. These are masterful works. Especially the ones in timber. It appeared to us that the materials should be: stone, timber and copper. We prepared a first proposal, so as to verify the brief and get a better understanding of the requirements and the expectations.

photo_credit Park Wansoon
Park Wansoon

The location needed to be at the highest point on the site, from where one could marvel at the sea and the horizon. The rest would be a landscaped garden. With the building located at the centre of the new site, we had to give it connections that could be quickly and easily perceived.

The brief is quite simple.
A generous living space, where one could, ceremonially, prepare, serve and taste a precious tea, but also, and with equal ceremony, open a bottle and taste an excellent wine. So, we came to realise that the classification Tea House is somewhat broader than its title. A bedroom for rest, but also somewhere a visitor could stay overnight with every comfort. A bathroom, for the typical Korean use, which might be full or partial.

photo_credit Park Wansoon
Park Wansoon

The partitions are sliding screens that, copying and interpreting the beautiful traditional examples, allow the bedroom to be either totally or partially enclosed, or to open completely to the landscape. And it’s the same in the bathroom. Creating a game of, almost, infinite possibilities, allowing spaces to transform and to change when different activities are happening. Outside, there is a generous covered veranda facing South and a large terrace, facing East.

photo_credit Park Wansoon
Park Wansoon

It was decided that the Tea House would meet the ground in stone; the almost black, volcanic stone of Jeju, and that all its structure, partitions and fixed furniture would be timber. Copper sheeting formed the roof cover. But how was this to be built? In Korea, the knowledge of how to build in timber has been lost. So, we proposed a scheme to get the construction work carried out in a workshop in Portugal and then to ship out all the pre-fabricated components to be assembled in situ. Our proposition was immediately accepted and we had a new challenge.

photo_credit Park Wansoon
Park Wansoon

The timber we chose was Afizélia, or Dossié – afzélia pachyloba. Experience with the Casa de Chá da Boa Nova – Álvaro Siza 1958-1963 – validated its qualities, even in a location so close to the sea and with harsh weather conditions. We had gotten used to the fact that designing and building in Korea is easy, and moreover satisfying, as in Korea the will to do things well is deep rooted. Now it had become possible to have the timber work manufactured near my office and my home.

photo_credit Park Wansoon
Park Wansoon

Sawing, testing, preparation, assembly, then disassembly and, in two containers, shipping to Korea. After that we had to send over four Portuguese carpenters for the reassembly. Although the language may seem to be an obstacle, in fact, the construction works, concrete and services installations proceeded without problems; the project documents were all correctly interpreted and followed. When the timber arrived, it was a case of erecting it in the synchronized pattern of the prefabrication plan, where the language is consensual and understood by everyone.

photo_credit Park Wansoon
Park Wansoon

Everything is there but nothing is visible. As is usual in our Projects and Buildings. All the services required for absolute comfort were included, but they don’t take over. They exist, but are out of view, because they are nonessential, unsightly. The connections to the House, on foot, also needed to be something natural, as if they had always existed. There’s a service connection at the upper level and another route which, from the entry point to the House, allows for a stroll in the garden, or, for access to the Tea House. A “door” makes the connection between the House and the Tea House.

photo_credit Park Wansoon
Park Wansoon

The garden, designed by Seo-Ahn STL Total Landscape, the same landscape architect who designed the garden of the House, is one of those surprises that almost only happens in Korea, because it is the result of experience accumulated over many centuries. It happened in a “blink of an eye” and it is as if it was always there. Designing and building in this way is the dream of any architect. At least for the ones who dream. Reality is, usually, very different. Now I know what a Tea House is and what you might drink there.

Team:
Architects: Álvaro Siza with Carlos Castanheira
Office in Portugal: CC&CB , Architects, Lda.
Project Coordinator: Diana Vasconcelos
Collaborators: Adele Pinna, João Figueiredo, Francesca Tiri, Nuno Campos 
Office in Korea: M.A.R.U. Metropolitan Architecture Research Unit
Project Coordinator: Jong Kyu Kim
Collaborators: Min Kim 
Structure: Paulo Fidalgo- HDP - Construction And Engineering Projects, Lda.
Mechanical Installations: M.A.R.U. Metropolitan Architecture Research Unit
Electricity: M.A.R.U. Metropolitan Architecture Research Unit
Construction Company: Henriques e Rodrigues; J.P. Leitão; Pluggo – Wood for Life; Auro – John Klaus
Blacksmith´s work: NORFER

photo_credit Park Wansoon
Park Wansoon
photo_credit Park Wansoon
Park Wansoon
photo_credit Park Wansoon
Park Wansoon
photo_credit Park Wansoon
Park Wansoon
photo_credit Park Wansoon
Park Wansoon
Caption
Caption
Caption

Read story in Português

Project Spotlight
Product Spotlight
News
25 best bathroom and kitchen tap manufacturers
17 Jul 2024 Specification
25 best bathroom and kitchen tap manufacturers

Sanitary ware caters to the functional needs of both bathrooms and kitchens. Taps, mixers, and fauce... More

CEBRA designs Danish housing complex with irregular star plan and sculptural form
16 Jul 2024 News
CEBRA designs Danish housing complex with irregular star plan and sculptural form

Danish architecture and design studio CEBRA has transformed a former steam mill site in the small Da... More

Designer Maurice Mentjens creates gold-clad reliquary with Tecu® Gold cladding from KME
15 Jul 2024 News
Designer Maurice Mentjens creates gold-clad reliquary with Tecu® Gold cladding from KME

KME Germany GmbH & Co. KG featured in Archello’s list of the 25 best metal cladding manufa... More

Tatiana Bilbao Estudio imagines design of Sea of Cortez aquarium like a ruin reclaimed by nature
12 Jul 2024 News
Tatiana Bilbao Estudio imagines design of Sea of Cortez aquarium like a ruin reclaimed by nature

In 2017, Mexico City-based Tatiana Bilbao Estudio was invited to design a building that should resem... More

Key adaptive reuse projects by Feilden Clegg Bradley Studios
12 Jul 2024 News
Key adaptive reuse projects by Feilden Clegg Bradley Studios

Visitors to the website of British architecture practice Feilden Clegg Bradley Studios (FCB Studios)... More

Jateen Lad works with rural Pondicherry communities and local resources to build ambitious and spirited community centre
11 Jul 2024 News
Jateen Lad works with rural Pondicherry communities and local resources to build ambitious and spirited community centre

The Sharanam Centre for Rural Development is a project by architect Jateen Lad. Located in Pondicher... More

Leclerq Associés lead a visionary redevelopment of utopian seaside resort La Grande-Motte
11 Jul 2024 News
Leclerq Associés lead a visionary redevelopment of utopian seaside resort La Grande-Motte

La Grande-Motte, a coastal town in the South of France, stands as a testament to modern urban planni... More

Resident-financed apartment building in Buenos Aires adds to city’s heterogeneous landscape
10 Jul 2024 News
Resident-financed apartment building in Buenos Aires adds to city’s heterogeneous landscape

Juan Campanini Josefina Sposito is a young architectural studio based in Buenos Aires, Argentina. Th... More