The Co-operative

The Co-operative

Offices
Manchester, United Kingdom - Build completed in 2012

One Angel Square

3DReid as Architects

An award-winning £100 million low-energy, highly sustainable new headquarters for the Co-operative Group in Manchester city centre. Twelve distinct Co-operative businesses will be accommodated within the new headquarters building, a step change in efficiency compared with the starting situation, which had the Co-operative’s premises spread across 8 separate buildings and a total of 65 floors.


At 500,000 ft2 this is the largest commercial office building in Manchester, and with a BREEAM ‘Outstanding’ rating, scoring 95.16%, sets a new national benchmark in sustainable design within the commercial sector. We designed the project using the latest BIM software and techniques.

The Co-operative

Interface as Flooring

Interface recently worked with The Co-operative to develop a sustainable flooring design for the company’s new headquarters, Angel Square in Manchester city centre. In line with its ethical approach to business, The Co-operative required a flooring solution that would help developers to construct one of the most sustainable buildings in the UK, while at the same time creating a contemporary design.


When fully occupied, Angel Square will be home to over 3,500 people and has been built as part of the NOMA development and regeneration project - a scheme established to provide sustainable office, retail, residential and leisure space in the heart of Manchester. The regeneration initiative is backed by The Co-operative and underpinned by the company’s core values of corporate social responsibility and a commitment to the environment.


Interface was chosen to create the flooring design - which covers over 24,000 square metres of office space - due to its credentials as a worldwide leader in sustainable manufacturing.


To support developers in adhering to BREEAM requirements - which take into account a number of factors including energy consumption, materials and waste - a non-directional method of installation was used for the flooring. By laying the carpet tiles in a random, rather than linear design the amount of wastage generated was significantly reduced.


In terms of colour, neutral shades can help to enhance a feeling of space, so Interface specified tiles from its Concrete Mix range in a straw shade (Cobble Stone) for use in the main office area. Concrete Mix Broomed tiles were also specified for use outside the lift, due to their tufted, structured loop design which makes the tiles particularly hardwearing. This durability helps to keep hightraffic areas looking new for longer, further enhancing the building’s sustainability credentials.


By helping to extend the maintenance cycle. In addition to this, Concrete Mix is made with 100 per cent recycled yarn, has recycled content in the backing and comes with Interface’s Cool Carpet (carbon neutral service) as standard.


Knit One, Purl One tiles were selected for use in formal areas such as the boardroom and business lounge, due to the elegant knitted appearance created by their textured loop pile design. Selected in neutral shades of beige and brown to fit in with the wider colour scheme, the textured structure of the tiles helped to bring the flooring to life, as well as offering a hardwearing solution for the busy office space. Comprising pre- and post-consumer recycled materials both in the yarn and backing, the tiles also helped to support the building’s sustainability goals. Equilibrium tiles, which have a contemporary design, were selected in bold shades of orange and blue to highlight key areas of the office and to brighten up the space, creating a modern feel in line with the building’s overall design.


Kathryn Mitchell, design manager at The Co-operative, said: “For us, Interface was the ideal choice of partner for this project, as we could rest assured that the team would deliver a flooring solution to meet all of our needs, from sustainability and functionality to design. They spent time demonstrating the durability and ‘cleanability’ of our selected products through workshops, helping us to feel confident that the choices we’d made were the right ones for this project.


“Through their personal approach, Interface created a bespoke, contemporary flooring solution in line with the overall building design and the finished result has exceeded all our expectations. What’s more, it has been a big step towards meeting our sustainability targets, both now and in the future.”


“For us, Interface was the ideal choice of partner for this project, as we could rest assured that the team would deliver a flooring solution to meet all of our needs.” Kathryn Mitchell, Design Manager at The Co-operative


“It has been a big step towards meeting our sustainability targets, both now and in the future.” Kathryn Mitchell, Design Manager at The Co-operative

Project team
Manufacturers
Flooring
Architects
ARENA FC KRASNODAR
next project

ARENA FC KRASNODAR

Stadiums
Krasnodar, Russian Federation
View Project