The Extension-Renovation of The Comedie De Bethune – National Drama Center

The Extension-Renovation of The Comedie De Bethune – National Drama Center

Architect
Manuelle Gautrand Architecture
Location
Béthune, France | View Map
Project Year
2015
Category
Cultural Centres
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
manufacturerBARA MENUISERIE
manufacturerBonnel
manufacturerC4M
SupplierCaire-Manganelli
manufacturerDITER
SupplierEiffage Energie

Product Spec Sheet
manufacturer
manufacturer
by Bonnel
manufacturer
by C4M
Supplier
manufacturer
by DITER
Supplier

The Extension-Renovation of The “Comedie De Bethune” – National Drama Center

Manuelle Gautrand Architecture as Architects

A BUILDING WITH A PRECIOUS HISTORY Firstly named “National Drama Center of the Nord Pas de Calais” then “Theater of the Northern Countries” and fi nally renamed “La Comédie De Bethune” by Agathe Alexis and Alain Barsacq who managed it from 1992, this theater distinguishes itself by its location in the heart of a territory marked by the crisis. Since the 1980s, culture has become a priority in the development of the Nord-Pas-de-Calais area; “La Comédie De Bethune” refl ected the will of the elected representatives of the department to be equipped with a National Drama center. Place of reference and artistic excellence where the theater can express itself in all its forms and reach all audiences, the building contributes strongly to the attractiveness of the area and represents the most emblematic cultural equipment of the city. Installed in a marquee with three hundred seats in 1992, the theater moved in 1993 in an old powder magazine, built by Vauban and refurbished into a «Studio Theater» which is still used nowadays.


There was initially a movie theater called «The Palace» built in the 1930s on the present site of “La Comédie De Bethune”. The facade of the building maintained by girders, was all that was left when it was demolished in the 1990s. In 1994, the agency MANUELLE GAUTRAND ARCHITECTURE won the competition for the construction of the theater. From the beginning, the project anticipated what has now become an extension: it already was in the form of two functional sections, the fi rst one containing most of the program, which was then carried out, the second one immediately unrealizable because it was positioned on the corner of the plot, involving the demolition of a house. From 2009, the corner house having been demolished, the extension of “La Comédie De Bethune” was able to be realized at the same time as the renovation of the existing theater. The agency MANUELLE GAUTRAND ARCHITECTURE, laureate of a new architectural competition for this extension, took advantage of this unique opportunity to improve and complete the global functioning of the theater and endow it with a rehearsal room allowing the presence of the artists on the site.


THE EXISTING BUILDING (THEATER DELIVERED IN 1999) The building delivered by the agency in 1999 included most of the features, but compared to a conventional theater, there was still missing a rehearsal room for the artists (provided by the current extension). This fi rst piece has been installed «around» the conserved house on what was available on the plot, adopting a “S” form complicated by this context. A big part of the plot was naturally dedicated to the room and its direct additional premises (dressing rooms, backstage, state control) while the narrowest part of the north was for the rest of the functions, with the lobby, the administration, and the accompanying facilities (toilets, technical rooms. ...). The implementation of a slightly sloping ground at the ground fl oor has permitted to add at the very last moment a coffee bar under the slope of the fl owerbed of the room, so as to create a friendly place, both to the artists and the public. In order to capture the best of this complex and narrow site, the architectural concept had been to create a very compact project with spaces close to each other, and facilitating the displacements from one space to another. The program was divided into two parts sharply juxtaposed: one intended for the artists, opening on the boulevard Victor Hugo, and the other one intended for the public facing the November 11th street. This second part was the smallest, its more complex volume was inserted in the artists’ building: the fl at and regular fl oor of the ground fl oor, came down from the November 11th street where is located the lobby, up to sunken the boulevard Victor Hugo where was the bar. The bar was under the slope of the bleachers of the room, the whole arrangement created a very fl uid and unitary space, sliding from one end to the other of the plot.


Inside the section intended for the artists, the functions are linked and follow each other with rigor: on one side the back-stage, on which all the cabins of the artists and their accompaniment premises are superimposed, then the scene, the proscenium, and fi nally the room on which comes to settle in height the state control, above the back seats. The scene is constituted by a tray of 240 m ² with a stage bellow on the same surface, and above the grid and the false grid. The proscenium also has a grid that can be equipped. The distance between the lowest point of the bottom of the scene and the highest point of the grid is 21 meters. The building represents a very large volume entirely in concrete varnish in dark purple. The shape of this volume is slightly curved and rounded, giving it an almost precious appearance and certain softness. Manuelle Gautrand did not attempt to hide the important volume of the building, but to assert this shape, and improve it by rounding it and dressing it entirely in purple varnish. This warm color used several references: the theater, often red through the ages, a timeless and strong color. It is also a reference to the Northern bricks, to the colored facades that goes from red to brown through purple. When the color of the bricks is not bright enough to contradict the gray sky, they are often painted, reinforced with large fl at glowing which is brightening up the city. The facades thus present a monumental aspect and distinguished themselves by their purple satin color. The surface of the varnish is covered with a pattern from stencil, drawing very graphically a frieze of black glazed bricks, from the fl oor to the top. This stylized frieze has allowed giving a certain scale to the facades of this part of the project. Furthermore, the other element coming to recall the scale of the environment is the facade of the former movie theater identically reproduced since it’s a part of the historical heritage of the residents of Bethune.


GOALS OF THE EXTENSION AND THE RENOVATION: Today, the street corner house having been demolished, the extension was able to be realized after 16 months of work, partially in occupied site. The agency Manuelle Gautrand Architecture took this opportunity to put in the current building safety regulations (which have changed since 15 years). The project reached two main goals: •Realize the extension, planned since 1994, including the rehearsal room •Put in the new safety regulations and renovate the theater (the administration, the hall…).


1/ THE EXTENSION: The extension is located on the corner of the plot, on three levels: a volume of high-rise located on the same level as the natural ground, and dedicated to the rehearsal room; then a level of offi ces, which links with the existing offi ce fl oor to the second fl oor of the building. The size of the rehearsal room allows relocating the hall on the corner of the November 11th street and the Avenue Victor Hugo, a provision that already existed during the competition in 1994. This position has several advantages: it allows to give a better visibility to the theater and to make the coffee bar more accessible. The coffee bar formerly located under the volume of the room’s fl oor, could not benefi t neither of a direct entrance from the Avenue Victor Hugo, nor a natural lighting. Now, the construction of the hall corner connects directly to the coffee, bringing a natural lighting and making it an animated and welcoming passageway. Above, the administration has a larger and more functional space thanks to the extending from the second fl oor of the existing theater.


2/ RESTRUCTURING OF THE EXISTING: Many spaces have also been changed within the existing building. Indeed, since the delivery of the original building fi fteen years ago, the safety regulations have evolved considerably. This project therefore involved the upgrading of the entire building. Several safety regulations were concerned, including the fi re safety regulations and the accessibility to all spaces of the theater for disabled people. The extension also required the construction of a staircase located on the right of the future hall and serving on the fi rst fl oor the upper level of the rehearsal room of the CNAD (National Academy of the Dramatic Arts) and its additional premises, and the offi ces on the second fl oor. Finally, the building reached the most ambitious thermal and energy regulations.


3/ THE ROOM ABOVE THE PIT: The agency used all these work to complete this room, which had been left «raw» during the construction of the original building, into a second rehearsal room without grid, and smaller than the main rehearsal room, with an access facilitated by the raising of the staircase of the offi ces.


ARCHITECTURAL GUIDELINES FOR THE EXTENSION: As mentioned previously, this extension was wished for a long time by the City and by “La Comédie De Bethune”, because only this extension could complete this ambitious program. Therefore, the extension has been the missing piece for more than ten years, and the possibility of acquiring the corner plot by the City in 2009 had fi nally permitted to achieve this main goal. Today, the theater fi nally fi nished is a magnifi cent tool for the comedy: it’s a brand new «tool» ready for a new generation of actors and stage directors... This project was important for the agency because it’s rare to be able to intervene again on a building fi fteen years after its delivery. It’s the timeliness to see how the work of the agency lived, how the users have suited it, and in reality, this is a wonderful opportunity that create a real attachment: an attachment to the building that the agency has conceived, then built, then extended... but it’s also an attachment to the users, to the City of Bethune who have accompanied these two architectural adventures.


However, it was not that easy to extend the huge round and purple volume of the theater, especially after 20 years ... The agency didn’t wanted to extend the existing architecture with the exact same style, but preferred to exploit two different periods. Finally, the building had an even longer history, linking three periods: Before the theater in 1999, there was the movie theater of the 1930s, for which the agency had kept the facade. Therefore, it’s not two architectural periods, but three … For the extension, Manuelle Gautrand took the architectural concept of a simple volume, almost rectangular, which comes to close the angle between the Boulevard Victor Hugo and the 11th November street. Symbolically this extension seems to connect all the functions, to facilitate the displacements of the users: the lobby envelops the new rehearsal room to open itself on both streets. The lobby connects successively the historic hall, the new rehearsal room and the room on top of the fl ower-bed. Its length allows installing several bars that create more places of breaks dedicated to the artists or the audiences.


THE FACADES: A SUBTLE STAGING AROUND THE BLACK The conception of the facades had to integrate the highly visible part of the initial project, this large rounded volume with the smooth corners, fully lacquered in purple. And it was not so easy to juxtapose a renewed style... Finally, it’s in black that the agency coated this extension: a deep and powerful color. To create a soft link with the initial volume, this black is implemented in the form of a kind of weaving metal panels, which are drawing large rhombuses, to remind the ones of the purple rounded shape. The rhombuses thus seem to go from one volume to another; they are declined in two different forms. Indeed, on the existing building the rhombuses are drawn using stencils on the concrete, and on the extension, the rhombuses are drawn in crossed metal cladding, mixing successively “black mat” and “glossy black” panels. The existing building is assembled on a diagonal frame which allows attaching those shaped panels. The waves of these panels, mat and glossy, take the light differently, depending on their degree of shine and their orientation to the light. Besides this extension of the huge rhombuses drawn on the existing purple facade, there is a delicate inspiration taken from the artist Pierre Soulages’ work.


Finally this beautiful corner piece completes the project with a deep black and powerful volume: a way of asserting the theater’s anchor in the city of Bethune. And at the same time, this “dark” black is sometimes extremely light when the daylight faces the façade of the building, as it does in the paintings of Soulages ... The black becomes shiny, bright, and almost white. The building is refi ned and alleviated; it becomes almost crystalline, thus completing the round existing volume with a stricter and more geometric shape. The challenge of the project was also to improve the thermal and environmental performances of the restructuring and the extension. The existing building already had very good thermal performances, thanks to an effective insulation. For the extension these qualities are improved with a very thick outer insulation coated with the metal cladding. The heart of the project remains in the coherence of the initial tints: A mixture of dark shades, going from black to purple.


Only the furniture of bars and desks, which meshes along the path, is coated with a very brilliant white, which illuminates these friendly places. The white of the furniture is also on the walls, creating bright and almost fl uorescent inserts in the black walls. The light of the ceiling is constituted with long fl uorescent tubes that remind the folds of the black cladding bleached by the daylight. One of the last choices in the draft was to think about progressively erasing the presence of the former facade of the movie theater. As if a generation was chasing away the previous one, the facade preserved and restored in the previous project, with its fi llers pastels and a little outdated, has been completely covered with the purple lacquer, as if the rounded hull had swallowed it. And here is this theater, to which the agency became so much attached, ready for a new life!


Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More