The Eyrie Residence

The Eyrie Residence

Architect
b.e architecture
Location
Eaglemont, Australia
Project Year
2006
Category
Private Houses

The Eyrie Residence

b.e architecture as Architects

The existing building at 80 The Eyrie was a classic example of the post-modernist houses that make up the identity of the Eaglemont/Ivanhoe area. Rather than hiding the older building, the redesign embraces the lines and materiality of the existing brick exterior and creates a new language in dark timber that clearly articulates the difference between existing and addition. While respecting the qualities of the older style, it is now an entirely new type of building suited for modern living.


Perched on the hill, the positioning of the house gives it a quality of light and uplifting nature. High above the street and tucked behind high timber handrails, the commercial grade floor to ceiling windows are open and outward looking, yet secluded and extremely private. The new timber additions wrap around the structure forming three large balconies making use of the commanding view towards the city skyline that can be seen throughout the house. It is as though the internal spaces are larger than their proportions as if they overflow onto the outdoor spaces.


The new configuration has a sequence of experiences beginning with a meandering landscaped path that brings you to the glazed, veranda-style entry. Upon entering, you can see all the way through the kitchen to the rear garden. Sightlines create relationships between the spaces and unexpected places including the bathrooms have open windows with private planted outlooks.


As is often the case with older style homes, the layout was completely re-rationalised to create order and upgrades to ensure function that was not previously there. The new open plan has a large, casual style kitchen that is designed to be the heart of the house. With the large timber table off the island bench, it is a social place where people can come together. Opening onto the gardens at the back of the house it is a functional indoor/outdoor space at the same time. The Tatami room and large, traditional onsen style bathroom, were purpose-built in response to the Japanese heritage of the client, however the specific design details were developed to be interesting, contemplative rooms with many potential uses. The distinct elements throughout are memorable and contribute to the unexpected journey through the house.


Share or Add The Eyrie Residence to your Collections
Project Credits
Burnt House
next project

Burnt House

Private Houses
Fulham, London, UK
View Project