The inner courtyard

The inner courtyard

Architect
MYTO design d’espaces vivants
Location
Montreal, QC, Canada
Category
Urban Green Spaces
Pierre Béland

Redesign of a backyard in the Plateau Mont-Royal

MYTO design d’espaces vivants as Architects

Their company, MYTO, has been designing living spaces for just a year, and designer Martine Brisson and landscape architect Roxanne Miller have just completed a dream project that showcases their complementary expertise: the redesign of an urban backyard.

 

Located in the heart of Montreal’s Plateau Mont-Royal neighbourhood, the backyard of this single-family home is the second project MYTO d.e.v. has completed for the client: several months earlier, the team renovated the interior spaces. All that was left to reinvent was the backyard. The owners, a young couple living in the United States, wanted to transform the outdoor space into a cozy and welcoming place, perfect for weekend get-togethers with friends.

 

To achieve that goal, Brisson had to overcome a challenge: designing furnishings suitable for the long 446 sq. ft. space. “We had to work with this particular volume. That inspired us to design linear furniture, stretched out like a ribbon along the entire length of the yard. So our table becomes a low seat under the Japanese maple, and a double chaise longue where the sunshine hits the ground,” the designer explains. The multifunctional furniture can be used in many different ways depending on the user’s mood and time of day – for having a meal, enjoying a cocktail, chatting, relaxing or even taking a nap.

 

The MYTO d.e.v. team also had to work with a prerequisite: the layout needed to be easy to maintain and able to withstand any weather. “This house is our clients’ pied-à-terre. They like to visit with a few friends, and never have to tidy or maintain the garden when they’re there,” she says. For the table, Brisson chose to combine an aluminum frame with a Ductal® concrete top. This material, with just 1% porosity, is fully waterproof and humidity-resistant, and most importantly it is much lighter than conventional concrete. “A half-inch of thickness is enough, whereas conventional concrete would have had to be two or three inches thick to achieve the same resistance,” she explains. Ductal® concrete can also be tinted. The designer chose an almost-white grey, contrasting with the large, 24 x 24 black paving stones. The end result is that the furniture seems to emerge from the ground like a wave.

 

Around the table are rope chairs from Jardin de Ville. Small, battery-powered LED lanterns are placed here and there to light the space softly at night. “The Follow Me lamps can be moved around without getting in the way. They help create a warm ambience without annoying the neighbours with overly intense light. And in the winter, they can be used inside,” Brisson adds.

 

Lastly, to enhance the intimate ambience and make the space completely private, the designer installed a wooden fence at the back of the yard. The wooden slats were cut at an angle to admit light while preventing passers-by in the back alley from peering into the courtyard.

  

Japanese-inspired vegetation 

In addition to designing the furniture, the MYTO d.e.v. team faced another challenge: retaining the existing flower bed while showcasing the Japanese maple that has been growing in the yard for many years. “We had to find vegetation that wouldn’t interfere with the tree’s roots,” Miller says. The horticulturist decided to plant drought-resistant and rustic plants; ferns (Athyrium filix-femina) moss at the foot of the Japanese maple (Acer japonicum), Pachysandra and other ground covers and especially, as it is MYTO’s signature, Hydrangea paniculata. Shiny black pebbles were arranged on the ground to mark the boundary between the bed and the living area.

 

Alongside the flowerbed, the brick wall belonging to the neighbouring building gave the partners a special challenge. “At first, the wall was covered in magnificent creeping vines and a big part of the design. But one day, the neighbour announced that the vines would have to be removed to enable repairs to the brickwork. After that, the original roughcast surface reappeared. With its multiple colours – greys, greens and blues – it gave needed character to our yard, therefor we left it as-is,” says Miller.

 

To illuminate the space and echo the neighbour’s wall, the partners repainted the brick wall of the clients’ house, facing the yard. Once dark green, it is now a very light grey. “This also had a positive impact on light levels inside the house,” the designer notes.

 

With plenty of shade in certain places, the yard was transformed into a luminous, welcoming, cozy space. It inspires a sense of calm with its minimalist layout and Japanese inspirations, and is now a perfect space for relaxing “To bring it all together, by the end of the year we will plant another tree that represents MYTO’s signature design, (Chamaecyparis nootkatensis) at the back of the yard, in front of the wooden fence,” Miller says.

Share or Add The inner courtyard to your Collections
Project team
De Rotterdam
next project

De Rotterdam

Commercial Landscape
Rotterdam, Netherlands - Build completed in 2013
View Project