The MixC Ningbo - MixC Wonderland

The MixC Ningbo - MixC Wonderland

Architect
X+Living
Location
Ningbo, Zhejiang, China | View Map
Project Year
2021
Category
Shopping Centres

The MixC Ningbo - MixC Wonderland

X+Living as Architects

Project name: The MixC Ningbo - MixC Wonderland (Children-Themed Public Area)

Project location: Ningbo, China

Project area: 4500㎡

Completion time: 2021. 07

Design company: X+Living

Chief designer: Li Xiang

Project director: Fan Chen

Designer: Chen Xue, Cui Zehuan, Hou Yanjun, Xiao Yuting, Jing Wanling

Photo: SFAP

Caption

In the past two years, the parent-child business has been growingly booming, and more commercial spaces are trying to incorporate parent-child themes. In this context, a variety of composite spaces carrying diverse business formats have emerged, and designers are being pushed to constantly change their thinking to solve the problem of integration between different business sectors.

Caption

The renovation of the children-themed public area in Ningbo MixC exactly needs to solve such a problem. In addition to meeting the client's demand to create a fantasy space filled with imagination for children, the designer has also taken a unique approach, starting from the most detailed observation, to translate the children's 24-hour daily life into a surreal fairy-tale experience, and build the public commercial space into a non-commercial venue for public that combines parent-child experience and inspiring education.

Caption

The entire public area is divided into five themed zones, each built with visually-appealing and stylistically-unique structures so that customers are always able to explore different surprises along the path of the circular movement.

Caption

The gift box and apartment themed areas eschew the empirical design approach. Enlarged gift boxes are stacked to create a small town, where hides inside the shops. The houses blown around by storms forms an anime style, reflecting the childishness of the comic world. Following the logic of space and function, the designer has created a surreal and fantastical experience inspired from everyday scenarios for customers. Pavements are interspersed with curves and twists, and every corner is crammed with curious and ingenious designs of interest to engage consumers' curiosity and desire to explore, prolonging their stay.

Caption

The two themed areas on the east side of the mall are designed for children's mental enlightenment, with a chessboard theme area and a test tube theme area focusing on logical thinking and creativity respectively. On the second floor where the chessboard area is, the designer adopts the narrative elements and composition from Alice in Wonderland, which renders out a dreamy tone for the space. The comic-style design let children's creative world to break through into reality, restoring children's dreams and encouraging parents to occasionally look at the world through children's eyes, while the test tube theme area on the third floor is a fun and educational way to lead and inspire children's curiosity and desire to explore. Both theme areas create an emotional experience for children that engages all five senses and is a physical textbook for heuristic education such as left and right brain development.

Caption

In addition to the renovation of the children's themed public areas on the second and third floors, the designer also has built the outdoor terrace area into the most romantic spot for visitors in the whole mall, in response to the needs of the client. The target group has expanded from the younger children's level to a youth group. The designer mainly adopts pure white color to create a different texture from the children's area, while leaving the space blank for the romantic stories that is going to happen in the space.

Caption

The overall design of the children's-themed public area in Ningbo MixC blurs the physical boundaries between the shops and the public space, allowing the shop façade to be integrated into the space, which also serves as one of the key design elements of the public area. The designer has broken through the traditional behavioral model of shopping, evolving pure consumption into a multifunctional place that integrates parenting, leisure, purposeful education and consumption. As the design landscape of the commercial space becomes more artistic and imaginative, people will find more emotional connections in their daily lives and consumption scenarios, and we will get closer to a beautiful new artistic community of the future.

Caption

 

Featured Projects
Latest Products
News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More

HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More