The new Colombarium of Campofranco

The new Colombarium of Campofranco

Architect
OFL Architecture
Location
Campofranco, Italy | View Map
Project Year
2012
Category
Individual Buildings

The new Colombarium of Campofranco

OFL Architecture as Architects

Planning a funeral building means designing an item which has a strong symbolic value. It means dealing not only with a specific area where it will be built, but especially with the spiritual values which belong to a community.


The design effort aimed to create an architecture that identifies a place and is at the same time being able to interpret a psychological situation almost suspended between life and death. Empty and full, light and dark alternate themselves according to the distinct roles of those deceased and those who go there to visit them. The project stands in contrast with the existing architecture, as well as the purity of the lines that define the volumes and their functions.


Great importance has been given to the colour white that will allow the building’s architecture to carve out a new identity in the surrounding agricultural landscape. All niches are composed by special panels made in lightened concrete with a pattern of crosses and circles.


Crosses identify the male; circles the female.


They may be exchanged niche by niche according to the family’s needs and in order to respect the external visual recognition enabling the façade to change its composition.


The panel also features a LED strip that follows the drawing, replacing the usual perpetual light.


The project is designed as a public area with benches and pool flower boxes in which users can put their flower essences in order to serve the entire columbarium.


This strategy will allow a clean image of the facades and will pay attention to those niches difficult to reach because of the height or the lack of loved ones to take care of their deceased.


Materials: Walls made in white concrete then smoothed by Weber Saint-Gobain smoothing shave and then treated with a white and opaque resin concrete. The niches are buffered with special panels in lightened CLS. The epigraph plaque is made in white aluminum size 12cm x 75cm.


Project Credits
Tatuí Apartment
next project

Tatuí Apartment

Apartments
São Paulo, Brazil - Build completed in 2017
View Project