The New Continent High School, Campus Celaya.

The New Continent High School, Campus Celaya.

Architect
Miguel Montor Arquitecto
Location
Celaya, Mexico | View Map
Project Year
2012
Category
Secondary Schools
Onnis Luque

The New Continent High School, Campus Celaya.

Miguel Montor Arquitecto as Architects

The New Continent High School in Celaya aims to anchor itself to the landscape, to make it operational and achieve mutual enrichment. The land is located on a plateau overhanging an arid wasteland with little vegetation. The building blends with the landscape, in a similar manner to what happens between figure and background in visual perspective, which also contributes to make most of the weather, as well as to optimize time and expenditure during the construction.


The process began with the search for the “breaks” on the day's activities among the inhabitants of the building: the students. The aim was to find a balance between the spaces of the building, to translate them into a certain rhythm of empty areas or "garden patios", emphasized by visual language.


The results of treating public spaces through "breaks” can be seen in the different blocks and their capability of movement, as well as in between their scales. Areas where activities can be articulated by free transit, which allows to understand and feel the fields of perception and action. Implosion, rather than a bang, highlights the vegetation that is slowly taking over the space by creating microclimates.


The floor lays over a thicker, receiving floor, upon which the high school stands out with its building structure upon bearing walls, which at its maximum structural work allow full use of it.


The horizontality and aridness of the context determined the earthy color of the hollow enameled bricks, used as the main material. The structure displays an intertwined texture, created by the series of openings and solid slabs, which participate in the dynamic structure consisting of precast concrete girders that correspond to the classrooms, and pergolas located in the gaps that make garden patios. The modulation in the building makes it achievable to use a single type of partition, so does the detailing of the floor.


Acting on what is close, immediate, tactile, what first attracts the sight, enables us to understand the texture of time, and the dimensions that are being modified by the action of the students or other potential visitors to the building . The architecture thus achieves to blend with the scenery and allows the possibility of changing the program in the future, if necessary

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More