The Stack House

The Stack House

Architect
J Square Architecture
Location
Austin, TX, USA | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Craig Washburn Places
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FlooringCali Bamboo
Catalina
Interior lightingBEGA
Interior lightingnora
WindowsDon Young
DoorsDurango Doors
Facade claddingLueders Limestone

Product Spec Sheet
Flooring
Catalina by Cali Bamboo
Interior lighting
by BEGA
Interior lighting
by nora
Windows
Doors
Facade cladding

The Stack House

J Square Architecture as Architects

Conceived in 2014 and completed in 2020, this contemporary, 4,200 square foot custom home nestled on the side of a steep sloping lot, packs an impressive program of spaces into a small footprint gracefully. Located in The Village at Treemont in Rollingwood, TX, this house challenged the status quo of what is possible.

photo_credit Craig Washburn Places
Craig Washburn Places

In 2011 J square architecture designed a home that would begin construction on a lot 2 doors down from a couple that would visit the site, and explore the home being built. Their admiration for this home would spark an interest in them to have a place of their own with as much character and thoughtfulness as the home they had visited. When an empty lot came on the market, 2 doors down in the other direction, they quickly purchased it and had hoped J square architecture would be up for the challenge of designing their new home. All had worked out as planned, and J square architecture was given the task of providing a design for an active young family that would fit their needs.

photo_credit Craig Washburn Places
Craig Washburn Places

The client provided program consisted of: a 2 car garage with work bench area, mud/laundry/powder room, large gourmet kitchen with room for 6 at the island, large dining with room for 8, and a buffet/bar area, double height living room, screened balcony with outdoor dining, grill and sink, foyer, master suite with walk in closet, freestanding tub and large shower, guest master suite, sitting/office area outside of these rooms, screened balcony from master, balcony from sitting area, media room with kitchenette, 3 bedrooms, 1 Jack & Jill bath, 1 private/media room bath, laundry room, screen balcony with fireplace and outdoor seating, workout room, sculpture courtyard/reflection pond, covered outdoor living/dining/kitchen with fire pit, half bath and a large swimming pool and hot tub. Make it cool, respect the sun, and don’t disappoint. All of this on a lot that did not seem feasible at first glance.

photo_credit Craig Washburn Places
Craig Washburn Places

At 45’ wide and 90’deep, the 4,100 square foot lot had building setbacks, a large 33” diameter heritage live oak tree, 30 vertical feet of elevation change, 100 year flood plain at the rear, a limit of 20% impervious cover, and a building height limit of 35’ above grade. The program vs. lot was the equivalent of “20-pounds in a 10-pound bag.” On top of these limitations, there would be no place to store materials and spoils from excavation, no place to put a dumpster, a curious HOA, established neighboring houses on both sides, one point of ingress/egress and no onsite parking. Unsurprisingly, this lot had been un-improved since it was platted and was up for sale as a “yard” for the neighbors.

photo_credit Craig Washburn Places
Craig Washburn Places

To respect the 2 story context of the neighborhood from street view, as well as the height limit, the solution would have to be vertical by taking advantage of the steep slope below street level, take cue’s from urban townhome design, utilize commercial construction techniques for the foundation and super structure, and offset the impervious cover requirements with a detention system. There would be 3 levels of terraced foundation with 1 level of structured parking above at street level, and 3 levels of wood framing inside 4 levels of steel super structure. The result would be 5 stories of light filled volumes that stack, shift and slide to allow the natural light to penetrate into the lower areas, create intimate spaces at multiple levels, and generate privacy in what is affectively a high density, small lot neighborhood.

photo_credit Craig Washburn Places
Craig Washburn Places

Any architect, builder and client working on projects in central Texas must deal with HOA’s, zoning restrictions, drainage/flooding issues, topography challenges, protected trees, challenging program requirements, budget short comings, etc. All the flat, easy, wide open lots in the Urban core are already improved or require bulldozing for new construction. Blank check writing clients are 1 in a million, and the few builders capable of pulling this off were going to take a hefty fee to deliver on the client’s expectations, rightfully so. Surely, sticker shock would be inevitable once the bidding phase started and would render this project unfeasible. These are the type of projects that often never leave the drafting table, destined to sit buried in a file or occupy the “on the boards” section of a portfolio, never to be realized. To pull this off, it would take a creative and dedicated design team, an un-wavering client, and a builder dedicated to working in zero tolerance conditions using unconventional building practices for residential construction.

photo_credit Craig Washburn Places
Craig Washburn Places

After about a year of bidding and meetings, the client decided they were going to take on the role of general contractor and self-perform. They happen to own a successful commercial construction company and have built several buildings that use the techniques that would be required to build this home. This can be a tricky relationship for the design team as the traditional architect/builder/client triangle is now just a straight line, with the client and builder occupying the same space. Fortunately, the client/builder’s appreciation for design, design integrity, unwavering “make it right” attitude, and determination to see this through, protected the vision as originally intended. With a dedicated client and builder, and the guidance and vision from J square architecture, the stars would align and the Stack House was beginning to look like it could make the leap to reality.

photo_credit Craig Washburn Places
Craig Washburn Places

Vertical living isn’t for everyone, and it takes some getting used to even if you don’t mind stairs. Thankfully, the client embraced this “skip the gym” layout. (No elevator was mentioned in the program). The house was organized into layers and would make day to day living consistent with other multi leveled homes. By placing the sleeping areas one level above and one level below the main living area, occupants only travel one flight of stairs on a typical day. Starting at the middle level (street level), you enter the Stack House through the garage or the entry bridge that overlooks the lower courtyard. (there is also an exterior stair along the side of the house that extends to the 3 levels below).

photo_credit Craig Washburn Places
Craig Washburn Places

This light filled open level has the foyer, living, kitchen, mud/laundry/powder bath and screened outdoor dining area. This level coexists with the tree canopy of Eanes creek greenbelt at the rear of the home.

photo_credit Craig Washburn Places
Craig Washburn Places

Going up one level on the glass railed, steel spine stringer staircase, you reach the master sitting area and office space with a balcony overlooking the entry bridge and into the canopy of the large live oak at the front. The master and guest master suite are accessed from this vestibule space. The master suite features a fireplace, screened balcony with views of the treetops beyond and hints of downtown, the State capitol, and UT. The separate walk in closet is clad in custom built floor to ceiling cabinets and has a window that overlooks the living room below and out the living room clearstory windows. The master bath is integrated into the room with similar master balcony views from the freestanding tub via the large adjacent picture window. Privacy yet openness is provided by floor to ceiling sheer drapes, and a large glass sliding door system between the sleeping area and bathroom.

photo_credit Craig Washburn Places
Craig Washburn Places

Heading down the stair back to the middle level, the staircase shaft tapers out on your left exposing more of the living room as you descend alongside the smooth cut charcoal Lueders limestone wall on your right, which extends 4 levels below, terminating at the floor of the pool. From this level we can descend behind the dining buffet cabinet and alongside the limestone wall to the family media room area.

photo_credit Craig Washburn Places
Craig Washburn Places

From this 2-sided glass box, we enter the lower tree canopy realm of Eanes creek. A large sliding glass door provides access to the screened living porch, complete with fireplace and an outdoor sectional sofa. From this porch, you can take the rear stairs to the lower cenote level. A small hallway that doubles as the kitchenette, extends to the bedrooms, and laundry. This level also contains the large, two-sided, glass workout room, sculpture garden courtyard, cenote waterfall overlook, and reflection pond. These spaces are accessed from the exterior stair, or a secondary exterior stair, that separates these spaces from the bedrooms and media room.

photo_credit Craig Washburn Places
Craig Washburn Places

Heading down again, we enter a space that overlooks Eanes Creek just below the tree canopy. This last living level is affectionately referred to as the cenote. Openings on all 5 sides help to minimize the “cave” affect, but still provide privacy. In addition, the openings allow for the cool breezes emanating from the tree covered creek bed to pass through the space, and up and out through the waterfall opening. At this level which is 75% of the footprint of the house, gracious covered outdoor living, spring inspired pool and hot tub, with a 9 foot waterfall that creates background noise and shoulder massages, full outdoor kitchen, dining, and sitting area with a gas fire pit, powder bath, and outdoor shower. It can be enjoyed year-round. With all creature comforts and needs addressed, there is no need to head back up for ice or a bathroom break. When the projector screen descends from the ceiling against the limestone pool wall to watch the game or your favorite movie, you may just end up spending the entire day here. The last and final level houses the 5,000-gallon rainwater cistern just below the outdoor dining table. All roof downspouts and area drains are directed here minus the driveway, which accounts for the 20% impervious cover limit.

photo_credit Craig Washburn Places
Craig Washburn Places
photo_credit Craig Washburn Places
Craig Washburn Places
photo_credit Craig Washburn Places
Craig Washburn Places

Material Used :
1. Facade cladding: Lueders limestone, STO stucco, standing seam metal
2. Flooring: Wood, “Catalina”, Cali Bamboo
3. Doors: Aluminum, steel, Western, Durango
4. Windows: Aluminum, western, Don Young
5. Roofing: Standing seam metal
6. Interior lighting: Cans, pendants, sconces, Nora, Bega, tech lighting
7. Interior furniture: Restoration Hardware

This story is available in multiple languages
Share or Add The Stack House to your Collections
Project Credits
Bar Basquiat
next project

Bar Basquiat

Bars
Javastraat 88-90, 1094 HM Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2016
View Project