The Student Hotel Delft Story by KCAP The Student Hotel Delft The Student Hotel, Delft on the basis of circular design Story by The Invisible Party The Student Hotel, Delft on the basis of circular design
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FlooringForbo Flooring Systems
LightingAPTUM LIGHTING
LightingReFelt
CarpetsEge Carpets
Chromatism
TableOccony
Kami table
Cradle to cradle tilesMosa

Product Spec Sheet
Lighting
Carpets
Chromatism by Ege Carpets
Table
Kami table by Occony
Cradle to cradle tiles
by Mosa

The Student Hotel Delft

KCAP as Architects

Hybrid hotel concept in the centre of the new stationarea Nieuw Delft
The Student Hotel Delft will be realised on a central spot at Delft Central Station and the future Van Leeuwenhoekkwartier. On this location, The Student Hotel offers a vivid meeting place for tourists, business travelers, students, young professionals and foodies. It will be the first TSH in Delft after the brand has opened accommodations in university towns like Rotterdam, Amsterdam, The Hague and Groningen as well as in Barcelona and Paris previously.

Meeting each other is the central theme regardless whether you visit the hotel to work, study, stay, sport or eat. The Student Hotel combines high-level hotel amenities with qualitative short- and long-stay facilities like a gym, bar-restaurant, library, gaming and lounge spaces, classrooms, meeting rooms and spaces for co-working.  This combination creates liveliness and lifestyle and targets a diverse audience.

The different functions are combined in a composition of a base-volume, counting five or six layers, with two towers on top. The plinth on ground level accommodates all public hotel functions to enliven and activate the public domain on the station square and towards the adjacent park. The upper levels offer space for various room typologies: single, standard and suites, ranging from 13 to 25 m2. The most striking element of the hotel is the transparent façade facing the station and the future park. Also part of the hotel is an integrated bike storage, including shared bikes.

The Student Hotel is part of the development Nieuw Delft, a new district located centrally within the city. Start construction of the hotel is planned for 2018. The complex comprises of approximately 14.000 m2 and will be realized in the summer of 2019.

Read story in Nederlands

The Student Hotel, Delft on the basis of circular design

The Invisible Party as Architects

The Amsterdam design studio The Invisible Party designed The Student Hotel’s newest property in Delft in collaboration with the brand’s in-house design team. All public areas, workplaces, co-working space Collab and the in-house restaurant The Commons were created according to circular design principles.

 

The Student Hotel Delft
As of October 1st, an exciting new destination has opened its doors in Delft. The fifteenth hotel of the leading hybrid hospitality group could not have hoped for a better location; located in Nieuw-Delft, the green heart of the city that is in full development, and next to Delft Central Station. Circularity and connection are central to TSH Delft. The Student Hotel aims to give innovators and creatives a place to innovate and create, provide a home for students and be a welcoming hub where the community can come together.

“The Student Hotel has a strong and distinct brand identity, but for each new location they seek a genuine connection with the city, the neighborhood and the community. For Delft, we tapped into the technical DNA and history of the city as the basis for our project research. This ultimately gave this project its own identity and experience within the lines of the brand, says Vivian van Schagen, founder and creative director of The Invisible Party.

With the multifunctional character and the numerous public functions of the building in mind, the design studio managed to effortlessly incorporate usability and created a visual link between The Student Hotel and Delft University of Technology, without losing sight of the playful character of the brand. Materials, patterns, prints and shapes have been purposefully designed with a technical theme in mind; from computer grids to aerodynamic shapes.

For the restaurant The Commons, the design studio brought to life a contemporary version of a grand café, meant for locals to enjoy. The large open industrial space with many windows and concrete columns has been given a casual and cozy appearance by implementing classic grand café references. Round shapes, expressive colors and tactile materials add warmth to the room. By using curtains, industrial chandeliers, plants and wall-to-wall banquet benches, many different seating areas have been created where guests can dine intimately. The heart of The Commons is the fifteen meter long cocktail bar that also serves as an open kitchen. The eclectic materials and color palette, of recycled plastic tables, sky blue bar stools, burgundy red sofas and a recycled confetti screed floor ensure that the space is always decorated, even before the tables have been set.

Bringing neighbors together and connecting the community is central to The Student Hotel and it is the design's task to stimulate this. This is reflected in, among other things, TSH Collab, where The Invisible Party designed the co-working spaces. In the heart of the space there are various meeting pods where people can work, study or consult in peace and privacy. In addition, all amenities for flexible working and conference facilities are available. A detail that is a sly wink for Dutch guests is that the felt used to cover the walls in TSH Collab is made from recycled Efteling costumes. The walls inspire visitors through hand-drawn illustrations by graphic designer Monsieur Hubert and a mural by artist Chantal van Heeswijk.

 

Circular Design
During the design process, The Student Hotel placed great emphasis on circularity, with less-is-more as the motto. The public areas of TSH Delft have been given a circular design, which means that reuse, preservation of value and reduction of the carbon footprint are central. The furniture has similarly been developed in a circular manner - all screws and bolts can be easily removed so that it is ready for recycling. In addition, there are chairs made of old jeans and guests encounter vintage furniture and items that first served at another The Student Hotel location.

All areas are entirely constructed from recyclable materials. For example, recycled plastic milk caps by The Student Hotel have been used for parts of the bar coverings in The Commons, the use of glue has been avoided and all walls have been provided with water-based paint. "From a sustainable perspective, we have worked with suppliers and materials that are circular, environmentally friendly or upcycled. An example is the impressive wall on entry; for this we made a recycled plastic wallcovering, designed with a Delft Blue color theme to which we added a distinct The Student Hotel color accent," notes Vivian van Schagen, creative director of The Invisible Party.

 

Material Used :
Flooring: 
1. Bolidtgietvloer Elk (reusing left over resins that would otherwise go to waste)
2. Forbo Linoleum - Marmoleum (made from 94-98% natural materials)
3. Mosa (cradle to cradle tiles)

Furniture:
1. Ege carpets (made from recycled materials) - Chromatism
2. Van Besouw carpet (100% Econyl) 
3. Morentz (vintage furniture) - various
4. Kvadrat fabrics - various
5. Fiction Factory
6. De Vorm - various
7. Occony - Kami table
8. Satelliet - various
9. Vepa - chairs
10. Drentea - Piqniq
11. Re-Felt - Acoustic PET Felt Panels
12. Hay - various
13. The Good Plastic Company - various
14. Van der Kooij - Melting pot table

Lighting:
1. Toss B - Disk
2. De Vorm/ ReFelt - Radial Pendant Lamp
3. Ontwerpduo - Contour

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More