The Traffic Of Clouds

The Traffic Of Clouds

Architect
Hackenbroich Architekten

Willfried Hackenbroich

Rainer mühr
Location
n/a, Germany
Project Year
2007
Category
Housing

The Traffic of Clouds

Hackenbroich Architekten as Architects

The Traffic of Clouds was a large scale site-specific installation in the PRO GRAM Gallery Berlin developed by Hackenbroich Architekten in collaboration with Jan Christensen.


The large wooden construction was woven together and worked without any connection elements; the pure tension of the interlinked wood created a stable structural system, in which all individual members stabilized each other. This structural system was extended by a wall painting by Jan Christensen.


Developed over the course of eight months between the artist and the architects, this project was ultimately an experiment in collaborative thinking across disciplinary and methodological boundaries. The logic of weaving and constant movement pervaded both the built form and the wall painting.


The tension in the wood fibres of the interwoven boards formed sturdy walls of lace, which redefined both the visual effect and the intended use of the wood boards. As if casting the negative space between the elements onto the gallery wall, Jan Christensen’s painting deepened the space of the room – blending color into changing views afforded by the installation.


The Traffic of Clouds aimed to question the standardized ways we use our everyday spaces and to present an alternative where the function of a space is not prescribed by convention but determined by its users. Spreading between rooms and reaching towards the ceiling, the new surfaces disrupted and reconfigured the planning of PRO - GRAM ’s functions: the installation dissolved the boundaries between exhibition space and office, hybridizing the formerly separated gallery and office functions.


Filling up the entire room, the role of the structure was also blurred – at the same time an installation object, a walking surface, and a room. Folding upon itself in waves of wood, the fluid form of the structure accommodated various activities simultaneously. Like an outdoor park, the construction provided for its users a place for leisurely diversions; continuing to blur categories of indoor/outdoor uses and sponsoring an indoor urbanism of sorts. Indeed, those who work in PRO GRAM ’s office space where invited and have actually used the structure as an extension of their office space throughout the duration of the exhibition. Furthermore the WiFi which was available to the public has enabled the visitors to use the structure as a wireless lounge during the exhibition hours. Jan Christensen’s paintings worked similarly to bridge categories. Having a formal origin in street art and graffiti, Christensen recaptured the spirit in this practice of urban wall painting by trespassing the formal boundaries of the gallery’s wall. As if in conversation with the movement of the boards, multi-hued patterns spanned indiscriminately across walls, ceiling and column.

Share or Add The Traffic Of Clouds to your Collections
Ziggo Dome
next project

Ziggo Dome

Concert Halls
Amsterdam, Netherlands - Occupied in 2012
View Project