The Unfolding Home

Architect
ACOS
Location
Poland | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ChairsHAY
J104
J77
Interior lightingArtemide
Dioscuri
Interior lightingAstro Lighting Limited
Blanco Round Fixed
Interior lightingChors
Maia IN
Interior lightingMENU A/S
TR Bulb
Oak engineered wood flooringDabex

Product Spec Sheet
Chairs
J77, J104 by HAY
Interior lighting
Dioscuri by Artemide
Interior lighting
Blanco Round Fixed by Astro Lighting Limited
Interior lighting
Maia IN by Chors
Interior lighting
TR Bulb by MENU A/S
Oak engineered wood flooring
by Dabex

The Unfolding Home

ACOS as Architects

It is a story about a sensitive space, designed to accommodate the needs and emotions of the user, becoming the environment for various scenarios of everyday life. The apartment is located in an intimate town in Pomerania on the southern shore of the Baltic Sea.

photo_credit PION Studio
PION Studio

The design is dedicated to a young female surgeon with dynamically changing professional and personal daily activities, which constantly affect and shape everyday routine. This is reflected in the approach, the interior design encouraging responsiveness, allowing for spatial re-interpretation which aspires to facilitate a wide palette of functional requirements.

photo_credit PION Studio
PION Studio

In order to achieve flexibility while avoiding unnecessary compartmentation of this already compact apartment, the partition walls have been almost completely removed, creating an open plan arrangement with a single central module that defines the main living space.

photo_credit PION Studio
PION Studio

The module becomes an animated piece of joinery that not only narrates the space but also integrates the kitchen units, generous storage, building services, as well as the infrastructure of mobile screens allowing for flexible adaptation of the room. This enables zones to be defined within the main apartment space, such as the bright and comfortable living room with dedicated seating and dining areas, a functional kitchen with a monolithic island block, as well as a library.

photo_credit PION Studio
PION Studio

The latter can be further transformed into a meditation platform or simply a guest bedroom with the use of carefully crafted joinery. In addition, the flat accommodates a master bedroom, a bathroom and a storage room, which feel private and secluded compared to the more social zone of the apartment.

photo_credit PION Studio
PION Studio

It was equally important to understand the relationship between the designed space and how it influences and interacts with the user's wellbeing. The scenography of the apartment was composed using an ascetic geometry carefully carved from a palette of natural materials such as wood, stone, ceramics, lime and marble plaster, locally softened with fabrics and upholstery. Visual accents of colour are introduced by the use of scattered natural vegetation, copper kitchen brassware accompanied by a deep tone of ironmongery.

photo_credit PION Studio
PION Studio

Alongside several furniture items of an original design, the apartment is dressed with some classic pieces such as J77 and J14 chairs from HAY, framing a bespoke solid wood dining table. The architectural character of the interior is additionally emphasised and enhanced by sunlight penetrating the space. A coherent composition based on a natural material palette forms a modest living environment, generously animated by the changing natural light. Complimentary lights are either discretely carved into the ceiling surface or become features of the space, such as native Chors or Scandinavian MENU lamps.

photo_credit PION Studio
PION Studio

Using the design response as a script, the apartment becomes a carefully crafted and responsive personalised stage for the multi-plot character of everyday life.

Caption

Material Used:
1. Flooring: oak engineered wood flooring, Dąbex
2. Interior lighting: TR Bulb by MENU, MAIA IN by Chors, Blanco Round by Astro, Discouri by Artemide
3. Interior furniture: J77 and J104 chairs by HAY

This story is available in multiple languages
Share or Add The Unfolding Home to your Collections
Project Credits
Architects
Photographers
TAP
next project

TAP

Private Houses
Lisbon, Portugal - Build completed in 2015
View Project