The Urban Courtyard Home

The Urban Courtyard Home

Architect
Sudaiva Studio
Location
Bengaluru, Karnataka, India | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Shamanth Patil J
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FurnitureIKEA
Dining Table and ChairCane Boutique
FurnitureN SQUARE STUDIO
Modular Kitchen, Wardrobes and Modular FunitureTalin
Metal work and FurnitureUrban Texture

Product Spec Sheet
Furniture
by IKEA
Dining Table and Chair
Furniture
Modular Kitchen, Wardrobes and Modular Funiture
by Talin
Metal work and Furniture

The Urban Courtyard Home

Sudaiva Studio as Architects

Unnati - The Urban Courtyard House is a special project designed for a client who had been following our work for a few years. Apart from the program and a few indicators for sizes of spaces (generous but as much as possible - more garden and less house), we were given carte blanche to experiment and create a unique design.

photo_credit Geeth Gopinath
Geeth Gopinath

Within the 4000 square feet plot, the plan resolved to a ground coverage of 60% of built area, leaving out space for a generous courtyard and larger than usual setbacks. Riffing off the traditional Indian courtyard house pattern which features a central courtyard, the house has an off-centered courtyard surrounded by rooms at varying levels. The play of levels creates carefully proportioned volumes that enrich the experiential sequence through the house.

photo_credit Shamanth Patil J
Shamanth Patil J

An intimate connection to the private courtyard from most rooms constitute the introverted quality of the house, balancing the balconies and decks that connect it with the street life and verdant foliage outside. The north-facing deck at the front sits atop the parking slab and accommodates a powder room. This space is accessed from the living room through discreet steps that are integrated into the sofa design.

photo_credit Shamanth Patil J
Shamanth Patil J

The formal expression of the house derives from the interior volumes, and the level differences are apparent from the outside, where the 14’ tall door and the 8’ high street-facing deck are seen together. An inclined RCC slab, clad with recycled natural teak wood runs across the front façade emphasizing the horizontality of the form. This is further highlighted through the gate design and the horizontal wooden slats included in the composition.

photo_credit Shamanth Patil J
Shamanth Patil J

Perforated metal sheets at strategic junctions in the façade act as counterpoints, balancing the warmth and solidity of the wooden elements. A concrete surface finish used for some walls on the exterior is echoed in the interior, lending a rugged contrast to the fine finish of the white plastered walls, Italian marble floors and natural wood.

photo_credit Geeth Gopinath
Geeth Gopinath

Skylights together with the ample fenestration brings in light into the house with a dappled quality filtered through the lush foliage. The garden views from all the spaces within the house infuses a serenity reminiscent of traditional courtyard houses, while accommodating a thoroughly contemporary and urban lifestyle pattern.

photo_credit Geeth Gopinath
Geeth Gopinath
photo_credit Geeth Gopinath
Geeth Gopinath
photo_credit Geeth Gopinath
Geeth Gopinath

Material Used :
1. Urban Texture - Metal work and Furniture
2. Decorons Trinity - Curtains
3. IKEA - Furniture
4. N Square - Furniture
5. Cane Boutique - Dining Table and Chair
6. Talin - Modular Kitchen, Wardrobes and Modular Funiture

This story is available in multiple languages
Share or Add The Urban Courtyard Home to your Collections
Project Credits
Structural Consultant
Photographers
Photographers
Remodelling Of The Can Saurina Building
next project

Remodelling Of The Can Saurina Building

Exhibition Centres
Montornès del Vallès, Spain - Build completed in 2017
View Project