ToHa
Fernando Alda

ToHA (Totseret Ha-Aretz)

Ron Arad Associates as Architects

The ToHA office development transforms a site in central Tel Aviv with two towers and a generous public landscape. Sculpted to meet various site-specific constraints in the local context, volumes are articulated as a stepped facade arrangement. This serves to maximize solar shading and access to natural light. The building has been awarded a LEED Platinum certification.


More from the Architects:


The recently completed ToHA office development, is the first phase of a 200,000m² project that will see the transformation of a rarely-available 1.8hectare site in central Tel Aviv - conveniently located close to the city’s largest train station – into two office towers situated within a generous public landscape. It is the first joint venture project between Amot and Gav-Yam, two of the largest investment and development companies in Israel and the surrounding region.

 

The forms of the two towers (28 and 70 storeys respectively) are sculpted to complement the demands of the various site-specific constraints and local context. The individual volumes are articulated as a stepped facade arrangement, maximising solar shading, while maintaining access to natural light for every desk within the generous floors. The two buildings are elevated upon slim core structures (‘the legs’) within a densely planted landscape, in order to minimise the volumetric and visual impact at ground level, and promote a more comfortable and spacious circulation experience than is usually possible in similarly large developments.

 

ToHA Phase 1

The 28 storey 53,000m² Phase 1 building runs along the southern and eastern boundaries of the site, and is entered via a unique 30m-tall leaning cable net facade, leading to a seven-storey-high foyer complete with internally planted trees. Above this, a sculptural atrium crowned by a generous skylight extends over 100m to the roof, stepping to the same rhythm as the articulated external facade, and enabling daylight provision to the deeper areas of each floor.

 

For a building of this scale - with a maximum floor area over 3,000m² - it has a very minimal footprint (1,200m²). Combined with the necessary scale of the cores, Ron Arad Architects’ innovative solution of locating the majority of the building’s MEP/technical plant within these lower floors, frees up large portions of the roof from technical equipment, and enables the creation of additional public spaces. The lower technical floors are clad with a permeable facade of cross-mounted panels, creating an ‘X’ pattern. This woven basket-like arrangement allows for optimal ventilation to the technical areas, and provides a coherent aesthetic to the first seven floors of the building. The roof features two large terraces (north and south facing), a perimeter walkway, and facilities for the operation of up to three restaurants/bars, with incredible views across the city of Tel Aviv towards the Mediterranean.

 

One of the more noteworthy features of the building is the diversity of its floor layouts, generated by its most pronounced characteristic; the sculptural nature of its unusual volume. This design was developed and optimised over many iterations to satisfy a multitude of considerations. Key reasons included the creation of varying silhouettes on the urban horizon (in response to dialogue with the city), the attenuation of the wind flowing in and around the site, and the maximisation of daylight into deeper areas of the site. In addition, as the needs of contemporary tenants vary and change over time, the building’s interior spaces needed to be inherently adaptable. While no two floors are the same, there is sufficient consistency to enable flexible space planning and varied sub-division possibilities. This flexibility is further augmented by the structural system used; by combining post tensioned slabs, with structural elements along the buildings’ perimeter, the requirement for mid-floor columns is eliminated, freeing tenants to create more personalised layouts. The floors range in area from approximately 1860m² to 3100m², and can be arranged as large open plan spaces, or sub-divided for up to seven tenants per floor.

 

The building’s environmental approach fuses traditional regional passive solutions, with state-of-the-art, energy saving and intelligent facade systems, and is the result of extensive research and development from inception to completion. It makes significant use of the technological advances affecting working environments, from adaptability and connectivity to comfort and amenities. The project team has also set itself the goal of leading the way in the reduction of the environmental impact large developments bring during construction and throughout their lifetime, and this has been recognised in the building being awarded LEED Platinum Certification.

ToHa

Cosentino as Manufacturers

In Tel Aviv, this landmark office building expresses an iceberg shaped volume rising 29 storeys. More than 28,000 square meters of Dekton by Cosentino were used to clad the innovative form. Dekton was used for ventilated facade areas, flooring, interior ceilings and partitions. In total, 10,000 different dimensions and types of Dekton pieced were used. These pieced were produced at Cosentino’s headquarters in Spain and transported by sea to Israel.


More from the Manufacturer:


In the centre of Tel Aviv, at the intersection of two business streets, the ToHA building rises until reaching 29 storeys. Its unique faceted volume, shaped like an iceberg, was designed by Ron Arad with the local team of Avner Yashar. The ToHa building offers a unique office complex fit out with a public garden, an observation deck, and a restaurant.

More than 28,000 square meters of Dekton® by Cosentino clad the ensemble, and appear on the ventilated facades, flooring, elevators, ceilings, and the interior partitions. The Dekton pieces, of 10.000 different dimensions and types, were produced and cut at the Cosentino headquarters in Spain, and then transported by sea to Israel.

The architectural and decorative value

One of the main strategies in the design of the project was that of reducing the built area at street level to create a large park with the idea of giving the surroundings a public character. The building emerges, therefore, atop two large legs that widen gradually and create a twisting volume. Because of its geometric versatility, Dekton® manages to adapt with precision to this formal complexity thanks to its endless range of formats, with minimum thicknesses and maximum areas. In the building’s intermediate levels, the jagged perimeter of the concrete slabs is clad with panels measuring 12 millimetres thick and 2 meters wide that, with their careful detailing, define the vertices and edges, conveying an image of perfection.

From the functional point of view, this ambitious project inverts the organization of the conventional office block, placing all the infrastructure and machinery on the first floors to clear the roof, which becomes a public space and accommodates an upscale restaurant with views of Tel Aviv and the Mediterranean Sea. In this way, the top floors are freed up and can be dedicated only to recreational uses and the offices start at the seventh floor, which favours sunlight and views. The technical levels are clad with a unique permeable facade of cross-mounted panels, creating an ‘X’ pattern. This arrangement allows air to pass through the gaps between the large slabs (320 x 70 cm) and produces a uniform front that gives the facade texture and depth. Cosentino also offered the option of producing a range of six custom colours based on the Strato model, creating a striking colour gradient from the bottom to the top.

Inside, a large 30-meter atrium functions as lobby and gathering place. The office spaces look outside towards the city, through the glass facade, and also enjoy views of the central courtyard illuminated by a large skylight. The finishes have been carefully selected to create a comfortable workspace and a coherent corporate image. The possibility of manufacturing large-scale Dekton pieces for floors, walls, and ceilings permits reducing the number of joints to a minimum, creating a smooth continuity.  

Material Used :

Cosentino Material

Application: Ceiling

Material: Dekton® by Cosentino

Colour: Strato

Thickness: 4 mm

Quantity: 1,800 m2  

Formats: 140x30

Application: Flooring

Material: Dekton® by Cosentino

Colour: Soke, Sirius, Strato

Thickness: 8mm, 20 mm

Quantity: 3,500 m2 

Formats: Changing (320x144, 140x80, 80x170)

Application: Interior wall clad / Bonded facade

Material: Dekton® by Cosentino

Colour: Zenith, Sirius, Kadum, Spectra, Strato

Thickness: 8 mm

Quantity: 2,000 m2 

Formats: Changing (80x270, 70x300)

Application: ventilated facade

Material: Dekton® by Cosentino

Colour: Strato, Totzeret1, Totzeret2, Totzeret3, Totzeret4, Totzeret5, Totzeret6 (custom colours), Spectra

Thickness: 12 mm

Quantity: 20,000 m2 

Formats: Changing

Share or Add ToHa to your Collections
Philharmonie de Paris
next project

Philharmonie de Paris

Concert Halls
Paris, France - Build completed in 2016
View Project