Torre Littoria | Nuova corte, facciate e terrazzi

Torre Littoria | Nuova corte, facciate e terrazzi

Architect
Studiopomero
Location
Piazza Castello, Torino, Metropolitan City of Turin, Italy | View Map
Project Year
2019
Category
Housing

Torre Littoria | Nuova corte, facciate e terrazzi

Studiopomero as Designer

The intervention for the construction of the new court of the Sant'Emanuele block is part of a wider program of intervention that involves the requalification and enhancement of the entire block with a view to improving energy performance and formal transformation without distorting the architectural features of the building, symbol and historical document of the city. The project involves the return of a new contemporary image of the space through a dedicated and targeted interpretation of the individual facades. The redevelopment involves the construction of a new thermal coat on the facades with plaster, the restoration and cleaning of the clinker surfaces, new doors and windows on existing openings, the rebuilding of staircase windows, the enhancement and expansion of existing balconies, with particular attention to limit the privacy and introspection between the individual units. An evaporative tower has been built that becomes part of the architecture of the internal facades, in dialogue with the balconies of the residences. The living space has improved thanks to the new green cover of the courtyard that partially covers the underground spaces of garages and secondary activities, reduces the spatial verticality of the inner courtyard, adds a surface of use and enjoyment to the service of the condominium. The new floor is characterized by a metallic carpentry structure with holes of different sizes and walkable grids along the perimeter thus keeping the underlying functions and the free sky configuration unchanged.

The intervention on the facades and terraces of the block of Sant'Emanuele is part of a wider intervention program that involves the redevelopment and enhancement of the entire block with a view to improving energy performance and formal transformation without distorting the architectural features of the building, symbol and historical document of the city. Specifically, the intervention on the facades provided for the replacement of all windows and doors in a poor state of preservation and / or inadequate for achieving the set energy requirements. In parallel, the reconstruction and restoration of all the external facades of the building and a new color study was planned. All the flat roofs are also recovered through the rebuilding of the flooring and the adaptation of the parapets (in glass), both of the terraces overlooking Via Roma and of those of the second floor overlooking the internal courtyard. While still on the roof, two new terraces will be created, with excellent panoramic views, relating to the tenth floor of the Littoria Tower and to the building on the ninth floor of the building between Via Viotti and Via Monte di Pietà, currently in disuse. The recovery of the terrace on the twentieth floor at the top of the Torre Littoria is also planned, in conjunction with the recovery of the volume in coverage as the relevance of the underlying accommodation. The interventions consist of the remaking of the pavement, the restoration of the existing parapets and the laying of a glass parapet / screen on the external wire. To mitigate the impact of the sign, the construction of a green barrier at the letters is foreseen.

 

This story is available in multiple languages
Project Credits
Lauriston Road
next project

Lauriston Road

Private Houses
Hackney, London, UK - Build completed in 2018
View Project