Train Stop Varnsdorf – Pivovar Kocour

Train Stop Varnsdorf – Pivovar Kocour

Architect
DOMYJINAK s.r.o.
Location
Varnsdorf, Czech Republic
Project Year
2013
Category
Tram Stops
Jaroslav Kvíz

Train Stop Varnsdorf – Pivovar Kocour

DOMYJINAK s.r.o. as Architects

ARCHITECTURE / IDEA AND CONCEPT

The idea of solution of the platform shelter is inspired by the industrial atmosphere and the history of the town, by Varnsdorf Kocour Brewery and by the small architecture and landscape modifications in the area of the brewery.

 

The concept of the simple volume, two intersected open cubes, found its inspiration in wooden brewery boxes - beer crates. From the interior of these boxes a massive wooden bench with names of train stops on protrudes into the outdoor space. The bench is carried by the logo of the brewery – steel „statue“ of the tomcat (“kocour” in Czech).

 

The concept refers to the industrial identity of the place with its material solution – steel structure (20mm thick-walled sheet steel) is determined to become rusty during life-cycle of the structure. It is perforated with small circle holes, which form the logo of the brewery. This allows interesting distribution of daylight into the interior. On the other hand night interior lighting - LED strips - illuminates the logo in perforated walls out to the darkness of the exterior. The floor of the shelter is made from galvanized grates with comaxite surface, which will get a patina during the time. The black colour is getting of in the most frequently used areas and the light colour of the galvanizing is visible. The exterior of the shelter is completed with an identification signs „Pivovar” and “Brauerei” (Brewery), which is sprayed with white colour.

 

ARCHITECTURE / DISPOSITION

The interior of two cubes is partly open with views to the railway and partly closed to ensure the protection against unfavourable weather. Besides the bench for passengers, also track schedules in atypical polycarbonate cases, beer bottle opener and a case for beer caps are located inside. The lockable service installation space for tools for maintenance, electrical box and drain from the roof are hidden in the back part of the shelter.

 

Material Used :

1. Rusty steel sheets 20mm thick, with holes (construction)

2. Natural oak (bench with station names in black color)

3. Grey concrete pavement

4. Galvanized steel grate, painted black

Project team
ALBI GRAND THEATER
next project

ALBI GRAND THEATER

Theaters
Place de l’Amitié entre les Peuples, 81000, Albi,, France - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter