Tree House Austin

Tree House Austin

Architect
Matt Fajkus Architecture
Location
Austin, United States | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Brian Mihealsick

Tree House

Matt Fajkus Architecture as Architects

Balanced shade, dappled sunlight, and tree canopy views are the basis of the 518 Sacramento Drive house design. The entry is on center with the lot’s primary Live Oak tree, and each interior space has a unique relationship to this central element.


Composed of crisply-detailed, considered materials, surfaces and finishes, the home is a balance of sophistication and restraint. The two-story massing is designed to allow for a bold yet humble street presence, while each single-story wing extends through the site, forming intimate outdoor and indoor spaces.


The upper story is clad in stucco, articulated as a floating white box to pronounce a street presence and act as a veritable “tree house” for the children’s bedroom zone.


In plan, the home is organized into clear zones of public and private function, allowing the center courtyard with the primary tree to negotiate the connection between either realm. The layout is arranged to optimize function and experience, where each daily behavior is considered in connection with the next, resulting in a holistic and flowing composition, rather than just a collection of rooms.


Massing is composed as two single-story wings which wrap the primary existing Live Oak tree on the site. The 2-story “window wall” maximizes the use of inexpensive windows which frame various views to the tree while creating a rich elevation and allowing for the harvesting of daylight to the entry zone. The upper portion of the wall tapers and folds back to allow the tree canopy to extend and grow.


The courtyard around the tree terraces down to the yard, acting as a natural amphitheater for gatherings and performances within the wings of the house.


Composed as a functional container for life and experience, the circulation space is intended for passage and informal activities, rather than corridors.


The master suite is as much about its opening to the small yard as it is about the enclosed space it captures. The tongue-and-groove wood ceiling is an accent which continues to the exterior soffit, blurring the lines between inside and outside.


The courtyard design capitalizes on the dappled light from the preserved Live Oak tree, which animates exterior and interior spaces at different times through the day. Each space in the house has a special intended relationship with the tree and its perceived space.


The windows act as playful apertures which activate the courtyard space at night, showcasing the preserved Live Oak.


An integrated board formed concrete planter denotes a spatial separation between the living room and the kitchen/dining space, while still allowing connection between the overlapping realms. The skylight allows natural light to penetrate deep into the space.


This design is carefully calibrated to allow internal views on the small lot and various amounts of direct and indirect natural light.Each space has more than one type of opening to allow for various connections to the outside and thus nature.

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More