Two Houses in Leis

Two Houses in Leis

Architect
Simona Pribeagu Schmid
Location
Leis, Switzerland
Project Year
2013
Category
Private Houses
Simona Pribeagu Schmid

Two Houses in Leis

Simona Pribeagu Schmid as Architects

Leis is a remote and authentic swiss mountain village, it consists of about a dozen old houses and stables. Peter Zumthor had already built two new houses in the neighbourhood. For the remaining lots a masterplan was made which defined volumetric settings and facade materials in order to guarantee a minimum of architectural quality for the development of the village.


Two new houses were to be planned for clients with different backgrounds and needs. The aim was to make the houses appear as a pair, despite their differences in programm and dimension. Together with the existing stables they form a space that connects them with the village.


Both buildings share the same organisation in section: Main entrance and technical spaces in the basement, sleeping rooms in the middle floor, kitchen and living rooms on the top floor. Each floor has a different construction system that fits its needs: concrete for the basement, wooden balloon frame for the middle floor, and traditional massive "Strickbau" for the top floor. This section becomes evident in the facades, but a shift in proportion creates a different reading: the concrete base is raised by half a story and such compresses the windows of the middle floor to a horizontal stripe. This gives the impression of two-storied houses, the middle floor is reduced to an ornamental frieze displaying its framework construction. This direct way of expressing their construction makes the houses familiar with the surrounding traditional architecture. It makes them become a part of the village.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
WOOD CONSTRUCTIONTscharner Holzbau AG
Concrete constructionValaulta Berni SA
Product Spec Sheet
WOOD CONSTRUCTION
Concrete construction
The Meadow Home
next project

The Meadow Home

Private Houses
Portola Valley, CA, USA - Build completed in 2016
View Project