Twosome House

Twosome House

Architect
Atelier RZLBD
Location
Toronto, ON, Canada | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Borzu Talaie
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersAcadian Flooring
ManufacturersAutodesk
ManufacturersGRAFF
ManufacturersNapoleon Fireplaces
ManufacturersRegency Fire
ManufacturersRoyal Lighting

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by GRAFF
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

Twosome House

Atelier RZLBD as Architects

Twosome House is a two-storey, 540-square-metre Etobicoke home designed for a family of five. Following in the tradition of Louis I. Kahn, floor plans are defined by precise regulating lines. Two axes divide the property into distinct zones, with rooms plotted according to their program. This organization of “public/private” & “servant/served” spaces establishes a clear sense of order throughout the home.

photo_credit Borzu Talaie
Borzu Talaie

The first of the project’s dividing lines runs north to south. Upon approach, the structure presents as two distinct volumes: a stuccoed rectangular western block, and a square-shaped eastern wing clad in stone veneer. This two-part configuration separates family-oriented areas (kept to the west) from open spaces meant for hosting guests (which dominate the eastern side). On the ground floor, that translates into an intimate kitchen and family room tucked into the more narrow western corridor, and, in the square-shaped wing, a flexible living room that feels appropriately stately in scale. A slightly recessed two-metre-wide passageway acts as a point of reference between these halves, and serves as the home’s main entrance.

photo_credit Borzu Talaie
Borzu Talaie

A second delineating axis runs east to west throughout the eastern portion of the home. The central focal point of this volume is a triple-height concrete wall that supports a wraparound staircase. Intended as a symbol of rigidity introduced to establish the home as a sturdy fortress, it also functions as a boundary: to one side of this wall are rooms that cater to service activities best kept out of sight, while to the other side are more flexible entertaining spaces. For instance, on the second floor of the home, the area on the north side of the staircase is occupied by a laundry room, the second mechanical room, and an elevator, while the area south of it is dominated by a landing that overlooks the striking double-height living room.

photo_credit Borzu Talaie
Borzu Talaie

While the house’s two-volume scheme organizes its program, the plan also has visual and environmental benefits. For one thing, it softens the scale of the substantial property to make it less imposing than other nearby homes. For another, it improves heat and light management. The rectangular western volume functions as a brise soleil, protecting the adjacent wing from both sun and wind. Radiant heating in the basement, an operable double-height shade that partially covers the eastern wing’s southern windows, and the inclusion of two separate mechanical rooms round out the home’s energy strategies. 

photo_credit Borzu Talaie
Borzu Talaie

As one of the homeowners works in the health industry, amenity spaces that promote wellness were another priority. The project includes both an exercise room and an outdoor infinity pool, as well as a sauna and jacuzzi for post-workout recovery. Just as important, the design introduces tranquil moments that promote a closer connection to the surrounding elements. For example, a glass floor in the first storey corridor allows light from a skylight above — one of seven total — to reach down to a reflecting pool installed outside the basement sauna below.

photo_credit Borzu Talaie
Borzu Talaie
photo_credit Borzu Talaie
Borzu Talaie

Project credits:

Client: Private

Budget: Withheld 

Architect: RZLBD / Atelier Reza Aliabadi 

Project Lead: Reza Aliabadi

Project team: Sebastien Beauregard, Arman Azar, Aziza Asat, James Chungwon Park

Structure: Recon Consulting

Mechanical: Noor Design Inc.

Architectural Photography: Borzu Talaie

Location: Ontario, Toronto, Etobicoke

Basics: Two-storey wood & steel structure

Lot: 16900 sqft / 1570 m2

Living Area (GFA): 5800 sqft / 540 m2 

Design: 2016

Completion: Fall 2019

photo_credit rzlbd
rzlbd
photo_credit rzlbd
rzlbd

Read story in ItalianoFrançaisEspañolDeutsch and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More