U36 House in a Bohemian Context

U36 House in a Bohemian Context

Architect
TRIMONIS architects
Location
Viļņa, Lithuania | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Leonas Garbaciauskas

U36 - Private house in the bohemian context

TRIMONIS architects as Architects

Reconstruction and partial restoration of interior spaces of a private residence with the art gallery space.

 

1. What were the inspirations and key concepts for the development of the project?
The short history of the building. In the middle of the 19th century, it was a place, where one of the most disciplined Jewish religious movements was born and developed.

During the Nazi occupation in 1941-1944 the synagogue in Uzupis was ravaged, and after that came Soviet occupation during which this desolated prayer house was remodelled into living apartments. When Lithuania regained independence, it took almost 20 years, that someone would notice this Jewish heritage object and do something about it. 

Developing the project A.Trimonis aimed to restore the historic scale of the building as the dialogue with the surroundings. It was very important for him to maintain the simple, elementary forms in both the plan and the interior spaces.


2. What were the difficulties, or first setbacks encountered?
The building is located in Vilnius old town. To process all documentation and receive the local authority renovation approval is always the biggest issue. That was the case why the project implementation took quite a while. There was a challenge not to lose the main concept and idea of the project, keep in line the chosen materials & colours during such a long time of project fulfilment.


3. What were the construction techniques and the principal materials used in the project?
For building reconstruction were used simple, authentic materials which are typical for this area, like clay bricks and tin roof, stone paving in the yard.

All building bricks were made in Lithuania by hands and according to architect assigned dimensions. The bricks colour was adjusted with a mixture of soot and water.

Another idea was to give the constructions of the building not only a function. The building constructions’ elements were left open in the whole building and became the most important form and material creating a mood of the interior. Fair-faced concrete was used as the main construction material.

Non-construction walls were covered by old-style lime plaster in an attempt to maintain the old building spirit.

 

4. Explain briefly: spatial configuration and main reasons. How was it accomplished?
New constructions and other architectural details were created according to the old part of the house. The key goal was to maintain the simple, elementary forms in all spaces. 

The old building was planned and designed according to the nowadays family lifestyle keeping the old spirit of the house. All spaces of the apartment have restored parts of old wall paintings, also old brick and stone walls from the previous synagogue.

The building contains three floors. The entrance to the house leads to the hall and the stairs with the water pool, which are the central figure of the apartment connecting all three floors. Water pool serves as a natural air humidification system for the whole apartment.

In the basement, there are 3 main parts: Art gallery, Wine cellar and private gym & SPA area (sauna and small pool).

The ground floor gathers the dining room joined with the kitchen, spacious living room, entrance hall with the stairs, also the outside terrace with the marvellous top-hill view of Vilnius old town.

The first floor fits 5 bedrooms planned for comfortable big family living.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More