Ueberholz GmbH Headquarters

Ueberholz GmbH Headquarters

Offices
Wuppertal, Germany - Build completed in 2014
Concrete, Glas, Wood and Light.
Ueberholz as Architects

The consistent implementation of a philosophy: – The result – an experience


Nico Ueberholz, owner and managing director of Ueberholz GmbH, shows the positive effect that can be created with the creative interplay of concrete and glass with the construction of his new company headquarters.


On a 2800 square metre plot in Wuppertal, Nico Ueberholz has created a 780 square metre office building, which is a paradigm for the consistent continuation of the company’s philosophy. Just 5 months were needed to construct this new site of inspiration and communications, with 1600 tonnes of concrete, 22 tonnes of steel and a whole heap of creative energy.


Enjoyment of natural creativity allows intellectual freedom and creativity to grow Whichever of his versatile works is being implemented – be it trade fair, exhibition or event construction – the effect of experiencing something unexpected and being fascinated and enchanted by the creation are among the core competences of Nico Ueberholz.


The fronts initially show a closed concrete block. At first glance, there are no doors or windows to be found and you can only guess the actual entrance through the signage. But when you enter through the 3.70 metre high and 380 kg solid oak door, you find yourself directly in a light-flooded office, which offers 10 employees generously designed workspaces. While two sides with floor-to-ceiling thermally insulated glazing offer a direct view of the outside, the third side has a planted atrium, which separates the function rooms behind. This is not an open-plan office in the proper sense of the word. It is a creative source of inspiration for demanding work. Despite their length of 2.70 metres and the seemingly solid structure, the striking desks hover over the full-length exposed concrete floor and are effectively and dramatically illuminated by the LED Glide pendant lights. The desks and Glide lights are designer Nico Ueberholz’s own creations. The two generous conference rooms also have an open design and offer the space for stimulating discussions in an inspiring atmosphere. Even the kitchen and sanitary facilities are surprising with their fascinating design down to the smallest detail. Light and shadow, the emphasis of the construction grid through LED lines, open and surprising interior design and the heavy concrete cube, through which lines of light and shadow gaps seem to float, highlight the creative possibilities of Ueberholz GmbH only too well. Without a doubt, the team has managed to make the thinking, structure and work style of the company come alive through the architecture and interior design of this building. The objective of creating a three-dimensional business card has been achieved – and perhaps even exceeded.

Project team
Architects
UNIVERSITY OF OXFORD, MATHEMATICAL INSTITUTE
next project

UNIVERSITY OF OXFORD, MATHEMATICAL INSTITUTE

Universities
Oxford, United Kingdom - Build completed in 2013
View Project