UMA CASA NA LAPA

UMA CASA NA LAPA

Architect
RITA VALADÃO
Location
Lisboa, Portugal | View Map
Category
Private Houses
Ricardo Oliveira Alves

UMA CASA NA LAPA

RITA VALADÃO as Architects

More than just a rehabilitation project, the apartment in Rua da Lapa was the perfect opportunity to reinstate this property’s noble beauty, previously hidden due to its advanced debilitated state. With our initial approach of adding value to this unique space, the atelier sought to organise and adapt the apartment to its owners lifestyle and particular needs. The starting point was to make the most use of its floor to ceiling features throughout the whole apartment. Without compromising the apartment’s intrinsic history nor a puristic revival approach, a permanent tribute was made to its orthogonal lines, creating tall consecutive frames that match the wall’s colour, accentuating its floor to ceiling features with doors made of a singular walnut plane. The entrance hall takes us by surprise, with grey tones of fluid form that organise living, reading and dining areas, punctuated with pastel tones. A succession of windows occupy the totality of the main wall, with privileged views over Lisbon’s rooftops and river front. The curvy furniture lines meander through the living room, slowly guiding our view to authors design furniture and unique pieces made specifically for this project by Michael Biberstein, Bela Silva, Bruno Castro Santos and Vik Muniz. On the walls, the selected artworks embed rhythm towards the back wall, where a marble and walnut sideboard and a golden mirror almost fill the entirety of the frame. The mirror reflects the light of the imposing chandelier, standing above the round marble dining table. With its dotted small lights on a black open net, the chandelier pours light onto the marble table and its organic volume is the ex-libris of this space. The private area of the apartment was projected with some constrains as one of the existing rooms had to give way to the walk-in closet and the junior suite had to be adapted to its new infra-structure. A more intimate environment was created along the corridor that leads to the private area, lined by walnut doors. Through it we can access the office, social bathroom and guest room, as well as the master and junior suites. The last room presented us with the greatest challenge, having to adapt a functional space for sleeping, working and storing to a sinuous plane. The creation of a small hall leading to the closet allows for a more homogenous spatial distribution, while it also hides the access to the suites’ bathroom. These changes helped to maintain the functional clarity and balance with the natural charm and sophistication of the apartment. The design of the master suite was the perfect opportunity to further explore these concepts. With the mirrored glass finish of the tall wardrobe doors, the view of the room multiplies itself from the inside out, only interrupted by the headboard’s circular structure made of wood and straw. The use of warmer materials is evident in the walk-in closet, giving this space a boudoir appearance. Completely coated in grey wood tones, it provides a delicate open structure for storage, with built-in lighting completed with a chandelier of organic lines, making this the most intimate and feminine room of the whole project.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersLuceplan
Product Spec Sheet
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More

Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences
30 Nov 2022 News
Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences

Marking their third collaboration with designers Yatofu Creatives, Noodle Story is now bringing thei... More

10 distinct timber-clad houses that are rustic yet modern
29 Nov 2022 Specification
10 distinct timber-clad houses that are rustic yet modern

Wood, in all its forms, is unquestionably among the most versatile materials available out there. Hu... More