University of Winchester West Downs Centre

Architect
Design Engine Architects Ltd
Location
Winchester, UK | View Map
Project Year
2021
Category
Universities
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Specialist Concrete subcontractor - (relief pattern feature wall)MASS Concrete
External facing brickMichelmersh
Flat roofing supplier Bauder Ltd.
Facade subcontractorColorminium
Porcelain tilesDomus
Glazed internal partitionsRadii Planet Group

Product Spec Sheet
Specialist Concrete subcontractor - (relief pattern feature wall)
External facing brick
Flat roofing supplier 
Facade subcontractor
Porcelain tiles
by Domus
Glazed internal partitions

University of Winchester West Downs Centre

Design Engine Architects Ltd as Architects

The £40m landmark West Downs Centre at the University of Winchester is home to the Digital Technologies computer and digital-related degree programmes and business and management programmes. Facilities include a drum- shaped 250-seat auditorium, art gallery, café, food hall, shop, library, social learning areas and teaching spaces.

photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson

The site for the new building is alongside one of the main arterial routes into Winchester which was originally the line of a Roman road. The new building thus provides the University a new very strong visible public presence which hitherto had not been possible from their main King Alfred Campus.

photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson

As part of the core values of the university it has been important that the building focussed on supporting the mental health and well-being of the individual and collective users. The central water garden, the gallery, vegan cafe, inclusion of artwork and the Contemplation Space are all focused on the wellbeing benefits to staff and students.

photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson

A key part of the client brief was to define a ‘Contemplation Space’ for all building users of faiths and non-faiths. Located at the heart of the new building, this space developed into a series of accessible shaped ‘people pods’ allowing all students and staff a retreat from the stresses of university life. These are organised around a flexible central room offering a place for discussion, yoga and quiet contemplation.

photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson

The design approach brings landscape architecture and architecture very closely together. The existing site character is enhanced through additional tree planting, hedgerows and wildflower. This re-establishes the green edge to the site, which buffers a busy main road. The building itself has been designed to support wildlife with large areas of biodiverse roof and is carefully planned to avoid disturbance to existing mature trees.

Planting is largely native with selected species as focal points or to enhance biodiversity. The organic building form embeds itself into a hollowed out site, creating surprise and interest with landform, level change and above all sensitive immersion into this leafy Winchester hillside.

photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson

The project was delivered to the construction budget, with the University funding the project in part through sustainable banking via Triodos. Constructed through the pandemic, the project was reconfigured to meet client changes in response to a changing curriculum and the effects of the Covid Pandemic on teaching and learning practices. The building was among the first university projects to be registered for WELL Certification within the UK.

photo_credit Land Use Consultants
Land Use Consultants
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Luar by Felipe Cabocio Arquitectura beautifully navigates a challenging site in Santana de Parnaiba, Brazil
1 Oct 2022 News
Casa Luar by Felipe Cabocio Arquitectura beautifully navigates a challenging site in Santana de Parnaiba, Brazil

On a site in Santana de Parnaiba, Brazil, with a challenging 8-meter slope differential, Felipe Cabo... More

Inspired by curving forms of nature and Brazilian modernism, ARCHITECTS OFFICE create an urban escape
1 Oct 2022 News
Inspired by curving forms of nature and Brazilian modernism, ARCHITECTS OFFICE create an urban escape

In a leafy neighbourhood of São Paulo, architecture and interior design agency ARCHITECTS OFF... More

Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More