Product Spec Sheet
RoleBrandsProducts Used
ManufacturersHAVER and BOECKERMULTI-BARRETTE 8130, HAVER ARCHITECTURAL MESH
Concrete Panels - Recon ExposedTechreteV&A Dundee
Aluminum-frame windowsSCHÜCO
Curtain wall, Steel-frame windows, SkylightsGlass Solutions Saint Gobain
FlooringKingspan
ElevatorsOrona

V&A Dundee

Kengo Kuma and Associates as Architects

Located along the waterfront in the city of Dundee in the northern part of Scotland, this museum is a branch of the Victoria & Albert Museum in London.


In addition to exhibits of artwork in the V&A collection, contemporary Scottish art and product design from the area are on display, making it a facility that is expected to become a new cultural centre in Scotland.


The site faces the River Tay, and the architecture proposes a new integrated way to achieve harmony with the environment. The façade has a variety of shadows and changes created with multiple horizontal layers of precast concrete as a way to express the beautiful cliffs of Scotland with architecture.


A large horizontal “hole” was provided in the centre of the building. This “hole” represents an attempt to connect Union Street which runs through the centre of Dundee with the beautiful natural scenery of the River Tay. This feature was adopted in order to create a 21st century type cultural facility that is an integral part of the environment and community which replaces 20th century type art museums that were cut off from the environment.


The foyer was designed as a large void that is covered with locally available wood that has a soft texture with the intention that it be used as a “Living Room” capable of revitalizing the community by providing a venue where various concerts and performances are held.


Kengo Kuma, architect of V&A Dundee


“My inspiration always starts from the place where the project will be. In the past, I have visited Scotland many times. It is a very beautiful country and I’m truly in love with the Scottish landscape and nature. When we started this competition, the first thing I wanted to do was visit the site. I always want to do this. I would be too scared otherwise. After all, certain things can be felt there and nowhere else.


“The uniqueness of this project for us is in the position between the water and the city – it is very different from a normal site as it sits in between land and water. As we started thinking about the project one of my colleagues showed me a picture of the cliffs of north-eastern Scotland – it’s as if the earth and water had a long conversation and finally created this stunning shape. The design of V&A Dundee attempts to translate this geographical uniqueness into the building by creating an artificial cliff.


“For V&A Dundee we tried to produce a design that reflects the two main axes of the city – Union Street and Discovery Point – and then coordinate them together in a spiralling motion. The form is inherently dynamic as it grows from the street up.


“The building acts like a connector between the river and the city – creating a frame through which to see the river from the city, and to see the city from the river. Dundee was a city built on trade and the river played a vital role. The building acts like a gate through which the city can once again access the world.


“The big idea for V&A Dundee was bringing together nature and architecture, and to create a new living room for the city.


“I hope the museum can change the city and become its centre of gravity. I am delighted and proud that this is my first building in the UK.”


Background


An international architectural competition to deliver a new building for V&A Dundee was announced in January 2010. The challenge to architects was to propose an inspirational home for Scotland’s first design museum – a building set on the waterfront that would reconnect Dundee to the River Tay and to its maritime history. From 120 original design concepts submitted, six were shortlisted and put on display in an exhibition at Abertay University viewed by more than 15,000 members of the public.


In November 2010, the Japanese architectural practice Kengo Kuma & Associates was unanimously named the winner of the competition. In their decision making, the panel of judges took into account thousands of questionnaires and comments offered by members of the public.


Setting


Dundee sits on the north shore of the Firth of Tay and has a long history as the key entry point to Scotland for shipping from northern Europe. Today, V&A Dundee is the jewel in the crown of a £1 billion transformation of Dundee City Waterfront, which stretches 8km alongside the River Tay and its estuary over an area of 240 hectares, in a 30-year development that began in 2001.


The building is positioned at the heart of what was once Dundee’s bustling maritime infrastructure, on the site of the demolished Earl Grey Dock. Its striking form reconnects the heart of Dundee to the Tay, echoing the time when shipbuilding and the trade in textiles were its economic lifeblood.


Alongside the museum are Slessor Gardens, a new public park space which hosts live music and events, and RRS Discovery, the exploration ship which was built in Dundee and sailed to Antarctica from 1901-1904 by Scott and Shackleton.


Form


The form of the museum is inspired by the cliffs on Scotland’s north-eastern coastline, with the cladding – dramatic lines of pre-cast concrete that run horizontally around the curving concrete walls – creating patterns of shadows which change with the weather and the time of day.


V&A Dundee’s appearance is of two inverted pyramids which are separate at ground floor, and then twist to connect at the upper galleries floor. This creates an open archway through the centre of the museum, reconnecting the city with the river, framing the view of the River Tay, and referencing the commemorative Royal Arch which was built nearby to welcome Queen Victoria and Prince Albert to the city in 1844.


The Royal Arch was demolished when the city’s docks were in-filled to prepare for the construction of the Tay Road Bridge, which was completed in 1966.


The brief for V&A Dundee challenged architects to reconnect the city centre with the river, which Kengo Kuma has done through water pools around the museum and by building the museum out into the River Tay. A ‘prow’ leans over the water and recalls the shipbuilding heritage of the city.


Structure


Kengo Kuma’s ambitious design demanded much of both engineers and constructors. It is a unique and complex structure with exterior walls which twist both horizontally and vertically, creating shapes like waves or the hull of a ship. Engineering firm Arup, which had been involved in the project since the competition stage, worked closely with the architects, BAM Construct UK and project managers Turner & Townsend to transform Kengo Kuma’s vision into reality.


The original plans devised by the engineers included walls up to 60cm thick with huge pieces of steel embedded inside. By experimenting with the shape of the building using 3D models and analysis tools,the team cut the thickness of the walls by half and replaced the steel skeleton inside with much thinner reinforced bars.


The building functions in a similar way to a shell, in that it is a continuous and interconnected structure. The roof, walls and flooring all work together to make the building stable. While the twists and folds of the walls might have been seen as presenting a problem, the engineers considered how these complexities could help strengthen the building, in the same way origami relies on paper becoming more rigid when folded.


To understand what impact these details would have on the overall structure, 3D and analysis models were vital. An integrated 3D model of the entire building was created as a coordination tool, meaning the architects, engineers and contractors involved in the construction could all study a digital version of what they were about to build.


The finished structure remains true to the extraordinary design that won the competition, with the largest overhang seeing the roof extend an impressive 19.8 metres beyond the footprint of the museum.


The building consists of two separate parts joined at the upper floor, where huge steel beams connect the exterior walls to two cores, providing support. The largest tension in a single beam is the equivalent of supporting around 40 double decker buses.


While the lower floor is split in two, separating the public areas from object delivery, preparation and staff quarters, the upper second floor provides very large and uninterrupted gallery spaces. The separation of the structure at the lower levels allows for an outside walkway to pass through the middle of the building, an archway joining the river to the city.


Spaces


V&A Dundee has a floor area of 8,445 square metres and includes a main hall, learning centre, auditorium, exhibition galleries and the permanent Scottish Design Galleries. At the ground floor level, it is arranged as two separate buildings. These join together on the upper second floor.


Visitors enter V&A Dundee through a large and beautiful main hall, a light-filled space intended by the architect to be welcoming and accessible, a vibrant place to socialise with a café, shop and other visitor facilities. The stepped interior walls are lined with hanging oak-veneered panels, pierced throughout by slot windows which create a dynamic, warm and playful light, as well as views out to the river.


The floor of the main hall and staircase is set with Carlow Irish Blue limestone, which includes visible fossils of sea creatures and plants, millions of years old. The dark stone with fossil detail was chosen to continue the connection to sea and nature throughout the building. A glass lift offers dramatic views as visitors rise up to the upper second floor.


The white concrete used in the café, restaurant and on the shop’s cash desk pays homage to the River Tay’s endangered freshwater pearl mussel. The concrete has been mixed with mussel shells, a sustainably sourced by-product of the local UK food industry and local shores, then cast in bespoke forms and polished to reveal their whites, blacks, greys and blues.


A mezzanine first floor includes a picnic room for schools to book during the week and freely available for families to use at the weekend, as well as a Changing Places facility.


The upper second floor has views across the main hall, through the restaurant and out to the River Tay, with visitors welcomed into an open foyer connecting the Michelin Design Gallery, the Thomson Learning Centre and the entrances to both the exhibition galleries and the permanent Scottish Design Galleries. The floors on the upper level and within the galleries are laid with European oak, and bamboo is used for the floor of the restaurant and floor and walls of the picnic room.


V&A Dundee has the largest museum-standard temporary exhibition space in Scotland, at 1,100 square metres, in addition to the Scottish Design Galleries at 550 square metres


Also on the upper floor is a suite of learning spaces, designed to provide a diverse programme for all to participate in design creativity. Adjacent is a design residency studio where designers can share work in progress with visitors, a multi-purpose auditorium for conferences, design jams and community events, and a restaurant with spectacular views through floor-to-ceiling windows and from its outdoor terrace over RRS Discovery and the River Tay. 


Construction process


At the start of construction, a temporary cofferdam, made from 12,500 tonnes of stone, allowed BAM Construct UK to reclaim part of the river bed and build an access road around the perimeter of the new museum. A section of V&A Dundee was also built on the reclaimed land, leaving a corner of the new museum protruding into the River Tay when the cofferdam was removed.


The cofferdam was completed in May 2015 and was in place throughout the build. It was removed in the summer of 2017, marking the start of the last phase of the museum’s construction.


After the structure was digitally mapped out and the cofferdam was in place, the physical construction of V&A Dundee could begin. This process again required close coordination between the architects, engineers and the building contractors.


With the installation of the foundation, two separate cores could be built. From these cores, interior walls reaching out to the perimeter of the building – designed to support the outward leaning exterior walls – were erected.


Next came the process of pouring the concrete exterior walls. To do this a huge web of temporary structure was created. This was needed to form the walls, then hold up the exterior walls until the roof steelwork was complete.


This structure comprised of formwork, acting as a mould in which the poured concrete could dry and harden, and falsework, which supported the emerging building.


As further layers of concrete were poured, more falsework was added, both to the lower levels of the building as the forces increased, and the higher levels as the new formwork was constructed.


The formwork was cut by digitally controlled machines, using information from the 3D model. A design team of 20 people worked on this temporary structure, which was manufactured in five different locations. Off-site, more than 50 joiners were involved in its fabrication, while another 30 were located on-site.


It was only when the roof and floors of the museum were in place, completing the superstructure, that the temporary works could be removed and the museum building within could be uncovered.


The exterior of the building was completed when all the 2,429 pre-cast concrete panels were lifted into place. The size, shape and placement of these vary around the building, creating changing patterns of shadows as the sun moves around the museum.


Each panel, weighing up to two tonnes and measuring up to four metres in length, was attached to the building using brackets fixed into channels which had been cast, in advance, into the exterior walls. The process of lifting and fixing all of the pre-cast concrete panels into place took around seven months to complete.


Project team
Manufacturers
Structural/Maritime and Civil Engineer
Main Contractor
Principal Designer Advisor
Wayfinding and Signage
Los limoneros - house over a garden
next project

Los limoneros - house over a garden

Private Houses
Marbella, Spain - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter