VALENTINY foundation in Remerschen municipality

VALENTINY foundation in Remerschen municipality

Architect
VALENTINY hvp architects

GG Kirchner
Location
Schengen, Luxembourg | View Map
Project Year
2017
Category
Exhibition Centres

Concert Halls

The VALENTINY foundation in Remerschen municipality Schengen

VALENTINY hvp architects as Architects

The Valentiny foundation is a multifunctional building where exhibitions, lectures, conferences and events of all kinds take place. It is a special place, beyond the hectic everyday life and fashion trends. It invites you to engage in a direct encounter with architecture and art.


The foundation's building, with drawings, sketches, paintings, models and sculptures, brings together Valentny'sŒvre, which spans many disciplines, in a permanent exhibition, designed to promote the artistic, pedagogical and tourism-supporting mediation and promotion of architecture in the Moselle region.


The building, which opened in October 2016, is located at a fork in the main road. Its rounded façade, whose roof design is so precise that the vertically widening curvature upwards seems to be cut off, stretches out towards the road like a ship's bow. The soft forms seem to gently embrace an existing building, the former primary school of the village. The complex geometry of the building was also designed like in shipbuilding - the frames define the double-curved surfaces. The façade was plastered in the so-called "Schengen plaster", a façade material, a traditional mixture of lime cement and Moselle sand that was originally found in the old farmhouses of the Moselle region.


Facade construction:

Plasterboard front wall / installation level 50 mm

OSB cladding (all joints glued)

180 mm solid wood construction (insulated)

fibreboard

Vertical battens

Heraclit plates as plaster base

Schengen plaster


The entrances and openings also appear like sections or flaps of the building, which is uniformly covered with white rough plaster, which already locates the facades of many other Valentiny buildings in their surroundings. Inside, white is also the keyword: in the bright, monochrome exhibition rooms, the conspicuous cat-eye-shaped window formation becomes an object of observation, the room itself an exhibit.

Project Credits
Facade consultant
Electrical engineer
Safety engineer
Project architect
Product Spec Sheet

ElementBrand
Glass facadeAnnen GmbH
Shell constructionOBG GmbH
Exterior plasterQuick-Mix
Wooden structureSteffen Holzbau
Product Spec Sheet
Glass facade
Shell construction
Exterior plaster
Wooden structure
PDL
next project

PDL

Bars
Dubai, United Arab Emirates - Build completed in 2021
View Project