van Hoorebeke Timber Gent

van Hoorebeke Timber Gent

Architect
TRANS architectuur | stedenbouw
Location
Vasco Da Gamalaan 1, 9000 Ghent, Belgium
Project Year
2018
Category
Supermarkets
Stijn Bollaert
Product Spec Sheet
RoleBrandsProducts Used
Lowered ceiling ‘Rockfon sonar ‘RockfonRockfon® SONAR®
luminaires ‘SLOIN slim (SL LED3000-830 LDE L2004 PCO) SLOTLIGHT’Zumtobel Lighting Gmbh
LED Pendant luminaire ‘24 507’BEGA
Cross Laminated Timber ‘CLT BBS’Binderholz GmbH
Prefab concrete edgesDeschacht NV
ConcreteFebelcem

van Hoorebeke Timber Gent

TRANS architectuur | stedenbouw as Architects

Connected to the seven seas thanks to the Ghent-Terneuzen Canal, the site on the quay links wood-producing countries with the continental market. Here, raw timber is unloaded, stored and processed before being transported over land. The scale of the port area dominates the docks, populated by ocean-going giants, squeezed between wind turbines and factories that only seem to grow bigger with distance. The reception building, housing the central administration, tops off the production site. Amidst seemingly never-ending storage buildings and the planing mill, it welcomes lorry drivers coming to pick up raw or processed wood, and clients visiting the site.


Here, lorries, bulldozers and cars are left behind. Drivers must continue by foot. The realisation hits: they then move between objects at a scale incomprehensibly larger than mankind’s. The programme completing the production site is tiny compared to the lumbering giants all around. Yet, it is essential for us humans to find our place. It provides shelter from the premises, a safe haven to return to at any time. Much like the site itself is a link on a global scale, so too is the building a link between the programmes on the site.


The ground plan starts from a simple rectangle which is then refined into a prismatic shape dictated by circulation routes at the production site. Beneath a gently sloping roof, the ground floor houses the reception, the cafeteria and meeting rooms of various sizes. Higher up, permanent working spaces offer a panoramic view over the industrial landscape. Roof, plates and floors are created from cross laminated timber. The chief material matches the stored timber shaping the company’s precincts.

Project team
Products used in this project
ROOM. Showroom
next project

ROOM. Showroom

Showrooms
Villareal, Spain
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter