Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersiGuzzini
Metalized porcelain tilesCasalgrande Padana
VIP Lounge ChandelierLasvit
VIP Lounge MonitorsFIAM Italia
VIP Lounge FurniturePoliform S.p.A.

Product Spec Sheet
Manufacturers
Metalized porcelain tiles
VIP Lounge Chandelier
by Lasvit
VIP Lounge Monitors
VIP Lounge Furniture

Vanke Pavilion architectural design

Studio Daniel Libeskind as Architects

Designed by world-renowned architect Daniel Libeskind (New York/Milan/Zurich), the corporate pavilion for Vanke Chinawill explore key issues related to the theme ofthe Expo,“Feeding the Planet, Energy for Life”. The interior exhibition design is led by Ralph AppelbaumAssociates(NewYork/London/Beijing/Berlin/Moscow) withgraphic design by Han Jiaying (Beijing).


Theconcept for the Vanke Pavilion incorporates three ideasdrawn from Chinese culture related to food: the shi-tang, a traditional Chinese dining hall; the landscape, the fundamental element to life; and the dragon,which is metaphoricallyrelated to farming and sustenance. All three of theseconcepts are incorporatedintheVanke Pavilion’sexhibition, architecture and program.


“As the rapid growth of cities forces populations to live in closer proximity and the risk of social disintegration rises, wecommissioned thispavilion to address both metaphorically and physicallythe issues of contemporary life related to the theme of the Expo,” said Wang Shi, Chairman, China Vanke. “The traditionof food in Chinese culturehas many strong associations,from the conceptof the shi-tang (dining hall) totheform of thedragon, which is mythically derived from the history of agriculture in China. Through these conceptswe aim to represent Vanke’sgoals on a global scale: the possibility to create vibrant, healthy communities in a sustainable and innovative environment,” added Chairman Wang.


Situated on the southeast edge of the Lake Arena, the 800-square meter pavilion appears to rise from the east,forming a dynamic,vertical landscape. The design features a sinuous geometrical pattern that flows between inside and outside. A grand staircase,clad in warm grey concrete,carves through the red serpentine form andguidesvisitors to the upper level. Aroof-top observation deck with a planted garden will provide stunning views of the lake and near-by Italian pavilion.


2Theconcept behindthe design was to incorporate many aspects of Chinese life into the project. The pavilionis a dynamic structure that represents the growth and enduranceof the Chinese people. It is a complete fusion of internal and external space, which allows foran unexpected encounter between thepavilion and its surrounding public space.


The pavilion isclad in more than 4,000red metalized tilesthat Libeskind designed with the Italian company Casalgrande Padana. The geometric ceramic panels not only create an expressive patternthat is evocative of a dragon-like skin, but alsopossess highly sustainable self-cleaning and air purification properties.The three-dimensional surface is coated with a metallic coloration that changes as light and viewpoints shift. At times it will appear as deep crimson, then a dazzling gold, and even, at certain angles, a brilliant white. The tiles are installed with a state-of-the-art cladding supportsystem that givesa rhythmic pattern andmathematical form to an otherwise supple, torquing shape. Two spiraling stairs, echoing the form,ascend the pavilion to the south, and to the north from the Lake Arena entrance, serving both as circulation and seating.Inside the pavilion, visitors encounter anexhibition space filled with aconstellationof 200 screens mounted toa matrix of bamboo scaffolding.The forest of screensand bamboofloats above a windingreflecting pool that borders the visitor pathway.As visitors move through the space, a ten-minute narrative experience unfolds across the screens and over 22 channels of audio.With each step and every turn of the head, the space and story appears anew: it is rich and layered; it is at once fragmented and simultaneously reads as anenthralling, shattered whole. The narrative vacillates between chaos and calm. The frenzy of life in the city is starkly juxtaposed with the extreme slow motion of a communal meal, first in its preparation and then in its consumption. The message—about the power and possibility to forge connections and build community through food—is meant to be understood more viscerally than intellectually.


“The Vanke Pavilion exhibition was the result of many symbiotic forces: between architecture and exhibit design, exhibit design and media production, artists and patrons. The result is a rarecreation indeed: a large-scale, extraordinarily complex experience that feels as if it were drawn by one hand,” said Alex Vlack, directorof the media.


The top level of the pavilion provides a private space to accommodate small events and host VIPs. The intimate room features an open layout, a large skylight that ushers in natural daylight, Casalgrande Padana tiled flooring, bamboo veneer wall coverings and a dramatic hand-blown glass chandelier designed by Libeskind for the Czech artisanal glass company Lasvit.

Casalgrande Padana dresses up Vanke Pavilion

Casalgrande Padana as Metalized porcelain tiles

March 4th is a date to be remembered for many people at Expo 2015.


It is the day the first pavilion of the Universal Expo was officially delivered. The finishing line was hit by Chinese corporation Vanke, after 10 months working on a building site where the flag of the People’s Republic of China’s flies next to the Italian flag, rightly and proudly waved by Turin-based building contractor Bodino Engineering and Casalgrande Padana, which, with its futuristic stoneware casing, turned one of the most intricate architectural designs of Expo 2015 into reality.


The project, designed by Daniel Libeskind by exploring the standards of parametric architecture, covers a surface of 1000 square metres. It took over 140 tons of steel to make the backbone and about 4200 stoneware Fractile slabs, designed by the architect on an exclusive three-dimensional pattern, to make the building. The ceramic tiles were installed with an innovative system specially developed by the Engineering Division of Casalgrande Padana, which not only secures the slabs but can also angle or overlap them one by one to suit any design requirement. The result is a spectacular solution that opens unexplored territories in the area of ceramic casings. It’s no coincidence that the ruby red fractal body of Vanke pavilion has already turned into a veritable icon for the entire campus of Expo 2015.


But surprises are not limited to the outdoors. The pavilion actually houses a large area where a three-dimensional, loose-shaped bamboo frame (about 8000 metres of canes) leads through the exhibition trail, while acting as an ethereal prop for the 300 LCD screens installed in there to show visitors images, information and suggestions about the highlights of Chinese convivial traditions through Shitang (dining room), eating habits, everyday items, all critically viewed through the new behaviours brought in by globalisation. Within this theatre, some special areas have been covered in 60x60 cm stoneware slabs, specially designed by Casalgrande Padana with a special surface finish that resembles Libeskind’s design on the shell. One further proof of the creative flexibility of ceramics and of Casalgrande Padana’s bent for interacting with architecture, making any design idea come true.

Vanke Pavillion Expo Milano 2015

iGuzzini as Manufacturers

Founded in 1984, Vanke is the largest Chinese real estate company listed on the Shenzhen Stock  Exchange. The giant has decided to participate at Expo Milano 2015 in order to offer the world a  showpiece of contemporary life in China, from the perspective of ordinary people, through the  experience and spirit of the Shitang. Covering a surface of 959m 2 , the Vanke Pavilion is located in the northern section of the fair's main  thoroughfare, the Decumano or World Avenue, near the Arena Lake and Piazza Italia. For the design of  the Vanke Pavilion, Daniel Libeskind and the Libeskind Studio found inspiration in a range of concepts,  from the ancient thinking of Confucius and Lao Tzu, to Renaissance and contemporary art.  Architecturally, the pavilion's sinuous geometry and continuous inside-outside flow take the visitor on a  journey through space, time, traditions, values ​​and human relationships. It is a unique space that  celebrates and reflects on the history of civilization, technology, and the 21st  century.

The exhibition is  organized into two independent routes, one from the inside towards the outside, and the other with a  garden that is found on the roof. Its features include an installation of a forest of poles with screens  showing scenes of people enjoying meals, having fun, and sharing. This concept is based on the  metaphor of roots, trunks and branches which symbolize Vanke’s commitment to the community, as  experienced through the mutual relationships of people, values and traditions.  The shape of the pavilion is based on China's sacred mountain, Huan Shan. The American architect has  created a stylised reproduction of its shape with a structure covered by 4,200 red tiles that change colour  according to the light. The visual effect is a roof that looks rather like the scales of a snake, crossed by a  staircase that runs round the pavilion allowing visitors to pass easily from one part of the structure to  another. The building is eco-sustainable and includes a 180 m 2 water basin with a special walkway  running over it to express China's food culture.  The lighting project that has also been designed by the Libeskind Studio, plays a fundamental role in the  pavilion's impact as it succeeds in making the structure seem bigger.

The interior area consists of a  ground floor with a very dark exhibition room that is laid out like a museum. On the first floor, there is a  reception room with lighting equipped with a control system that allows the light to be adjusted to suit  requirements and special events. In the same area there is also a huge lantern that filters natural light  during the day and is covered by a dark curtain by night.  The outdoor lighting system has been created by installing five poles around the perimeter of the pavilion  each of which are fitted with MaxiWoody floodlights. For the stairway and roofs, Underscore ledstrips  have been chosen as a highly elegant, suffused form of lighting was required that would blend in with the  surrounding space. This was a deliberately move as Vanke wished to help preserve the spectacular and  magical atmosphere that the EXPO exhibition site creates at night, without over-exaggerating its own  presence. 

Share or Add Vanke Pavilion to your Collections
Project Credits
Manufacturers
Metalized porcelain tiles
General Contractor
Contractors
Monde Condominiums
next project

Monde Condominiums

Showrooms, Apartments and Housing
Toronto, Canada - Build completed in 2012
View Project