Vanoosh Villa

Vanoosh Villa

Architect
35-51 ARCHITECTURE Office
Location
Royan, Mazandaran, Iran
Project Year
2017
Category
Private Houses
Mohammad Hassan Ettefagh

Vanoosh Villa

35-51 ARCHITECTURE Office as Architects

Iranian traditional architecture has taught us how to create spaces safe, flexible, and responsive to the needs of residents. And modern architecture has taught us to eliminate unnecessary elements of architecture and not that of lifestyle. It also lets us add something to the form wherever it is necessary for the residents’ lifestyle. Vanoosh villa is an attempt to bring these lessons into reality; It is also vitally critical to look at the perception and reality of employee’s needs:

  1. We should not be limited to the villa’s area.
  2. Safe room (Regarding the enormous number of guests)
  3. Privacy

Limitless area

First, in order to achieve this demand, a dispersed and separate structure was used to formulate the overall layout of the villa. So, instead of having a villa in one part of the land, we designed its different spaces separately in several points of the land, relatively faraway from each other. Second, these different spaces reduced to three main zones: A place for cooking, a place to sleep and a place to get together. Third, each of these functions has its own independent identity while they are connected to each other by some corridors. These corridors have flexible­ walls which can be removed in moderate seasons and may strengthen the sense of isolation between the con­stituent parts. Furthermore, by using removable walls in the main parts this sense of isolation can be promoted more effectively.

 

These parts are designed in a way to provide better ventilation and let prevailing winds come in from the north­west and cool the whole house in summer.All these are to reach an indoor-outdoor lifestyle that simultaneously new and rooted to our tradition.

 

Safe room

In response to the employer’s request for a safe room, it was designed like a small independent villa. This villa has been designed and placed in such a way to be less seen.

 

Privacy

The separate parts of villa have been organized in such a manner to create cozy and introversive spaces in order to provide privacy for residents. Moreover, stretching a semi-open roof over project is another attempt to strengthen privacy and also is a good place for climbing plants espe­cially in the mild and humid climate of the North of Iran, where our project is located. This green cover extends the building to surrounding environment. One may say that what we were looking for is the creation of private spaces open to the nature and surrounding environment. It opens to welcome you and closes to defend.

This story is available in multiple languages
Share or Add Vanoosh Villa to your Collections
Project Credits
CORUS QUAY OPENS ON TORONTO’S WATERFRONT
next project

CORUS QUAY OPENS ON TORONTO’S WATERFRONT

Offices
Toronto, Canada
View Project