Vaxjo Tennis Hall

Vaxjo Tennis Hall

Architect
Alessandro Calvi Rollino Architetto
Location
Växjö, Sweden
Project Year
2009
Category
Sports Centres
Alessandro Calvi Rollino

Vaxjo Tennis Hall

Alessandro Calvi Rollino Architetto as Architects

The new Tennis Centre promotes the aesthetic value of wooden architecture by means of a design approach sensitive to the identity of place and responsive to environmental issues. The disposition of spaces, their indoor connections and the connections with the immediate surroundings allow the structure to be fully functional both for primary tennis related activities and for other venues. The solution of the architectural competition programme was a constant reference to transcend ordinary functional spaces into unique and emotional Atmospheres. The proximity of Växjö Lake and the Forest, were important inputs, since they are vessels of emotional and perceptual values translated into the project. The artificial lake we propose acts like a detention pond: not only it solves the problem of storm water management for the entire area, but it is also a way to mirror the deep blue sky, the runaway clouds or the green forest like Växjö Lake does. The same glass facade of the Tennis Centre facing the new artificial lake plays an important role in this game of landscape reflections. Main pedestrian and bicycle wood-decking accesses have north-south directions so that the Forest has the function of a natural filter before the new spaces reveal in front of people’s eyes. (…) The natural macrocosm of the outdoor environment is reflected into the microcosm of any architectural element: the wooden aesthetic qualities of Glulam frames, of cladding and flooring, the a-rhythmic wood vertical partitions of the facades, the white color of the polycarbonate panels for the opaque facades, the black reflecting slates of the entrance hall or the green carpet for the indoor courts, they all are echoes of immediate outdoor visual, tactile, auditory and olfactory experiences, that strictly anchor the building to its context. The shared values of “Växjö, The Greenest City in Europe” are to be found not only in the sensitive response of the building to its natural landscape, or in the “wooden oriented construction” or, again, in the management of storm water, due to the presence of the artificial lake. We also paid attention to other important sustainable choices like the retain and re-use of storm water, the presence of integrated solar panels on the roof and the low energy consumption for heating. The building is designed to be heated up by a geothermal pump with a of a low-temperature under floor system, avoiding the use of intrusive service ducts; the courts use a natural ventilation system via the disposition of opposite windows and skylights allowing air exchanges. Windows and skylights convey a large amount of natural light into the tennis volume via translucent polycarbonate panels providing excellent visual comfort for players – no shadows on the courts- , minimizing the use of artificial light, maximizing electricity savings. Heavy insulated wood partitions are reserved for changing rooms and rooms for permanent staff and workers.

Share or Add Vaxjo Tennis Hall to your Collections
Project Credits
Rotman School of Management Expansion Project
next project

Rotman School of Management Expansion Project

Universities
105 St George St, Toronto, ON, Canada - Build completed in 2012
View Project