Viewpoint House

Viewpoint House

NIKOLAS BRICEÑO arquitectura as Architects

This project, to be developed in a residential neighborhood in the east area of the city of Lima, belongs to a particular client. The challenge: meet all the requirements of the owner in an irregular piece of land on a hill with steep slopes. The location of the land and the view you have from it towards part of the city, would be decisive for the project.


The main goal of the client, an old lady, was to start a new stage in her life, full of novelty and modernism. The project had to fulfill this need and at the same time guarantee the comfort in her everyday life.


The architectural idea was to generate a modern, transparent and minimalist volume with plenty of light, and with certain concepts of the modern architectural movement of the 30´s. To solve the problem of the steep slopes, the main entrance and 75% of the whole project, were situated in a medium point of the land. The entrance bridge, the social area, the main bedroom and the service area are located at this point, while the garage and the storage rooms in a lower level. On top, a second floor has a complete bedroom for guests ready to receive members of the family who live abroad.


The project is composed by two contrasting volumes. One completely transparent for the social area,where glass and metal are predominant with a clean view over the city.A second hermetic volume for the private area, where stone and concrete are predominant. The hermetic volume rests on the rock in a strong way creating a sense of firmness that makes the transparent volume float freely sticking out from the hard rocky surrounding. Considering that all the houses are placed against the hills, and with the idea of profiting from the excellent view, a garden terrace was planned on the roof on top of the social area, completing in this way the second floor that corresponds to the bedroom for guests.


The road that surrounds this piece of land forms part of a private condominium where three houses of the same family stand, which allowed us to work on a projectfully exposed to the environment without threatening the security of the house.


In the same open space of the social area we have an integrated kitchen which responds to the importance the client gives to its use. The vinyl black floor integrates the spaces creating a chromatic continuity in a range of whites, grays and blacks on which the whole project is developed. The red color in the front door and the kitchen counter, as well as the balcony that projects from the stone front, give personality to the house.


The results are a house with personality,that respects the surroundings and the city.A house that could stand on an irregular piece of land and could accomplish the requirements of comfort of the owner.

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Las Pajareras lodge expansion features basalt walls and pine vaults constructed in the forests of Ecuador
25 Jun 2024 News
Las Pajareras lodge expansion features basalt walls and pine vaults constructed in the forests of Ecuador

Architects Ignacio Muñoz Bustamante and Javier Mera Luna have completed the Las Pajarer... More

Article 25 completes low-carbon, passively ventilated College Amadou Hampâté Bâ in Niger
24 Jun 2024 News
Article 25 completes low-carbon, passively ventilated College Amadou Hampâté Bâ in Niger

College Amadou Hampâté Bâ is a low-carbon, passively ventilated school located in... More

Unknown Works creates first exposed eucalyptus CLT structure: The Armadillo
24 Jun 2024 News
Unknown Works creates first exposed eucalyptus CLT structure: The Armadillo

London-based architecture and design studio Unknown Works has created the Armadillo, an experimental... More

MODU completes passive house designed Mini Tower One residence in Brooklyn
24 Jun 2024 News
MODU completes passive house designed Mini Tower One residence in Brooklyn

Brooklyn-based architecture studio MODU has recently completed Mini Tower One, a rear addition and r... More

Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry
21 Jun 2024 News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry

Italian architectural studio tissellistudioarchitetti has designed the Sidera building as a new head... More

Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village
21 Jun 2024 News
Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village

Located in Seyedbar-Jadgal village in Southern Iran, the Jadgal School by Daaz was commissioned afte... More

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury
21 Jun 2024 Archello Awards
Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango have been announced as Archello... More

UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system
20 Jun 2024 News
UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system

International architecture and design practice UNStudio has recently completed the “Van B&rdqu... More