Villa 80

Villa 80

Architect
Studio Andre Pradiktha
Location
Indonesia
Project Year
2015
Category
Private Houses

Bali 80s Villa Revived

Studio Andre Pradiktha as Architects

Project Name: Bali 80s Villa Project Location, Eastern Bali, Bali, Indonesia Site Area: approx. 200 sm, 87m asl. Client: Private Architecture Firm: Studio Andre Pradiktha Status: Concept and Planning Year: 2015


Design Background Balinese architecture mainly formed as “bale”, a simple rectangular structure with stone blocks as base and wooden column in each corner, topped with pyramid traditional thatched roof. These structure used as house, social building and spiritual building in early architecture era in 1400s Bali. In 1900s Balinese architectural form merged with modern architecture when concrete was invented in greater part of Bali.


In 1980s, there were raising number of hospitality and commerce buildings built in Bali, this was to embrace the rise of tourism era in the island of Bali. These building mainly using traditional method in design and material, with combination in the function that adapts western hospitality. Nowadays, the hospitality architecture in Bali has moved into more international contemporary style in terms of form and function.


it just a few of the buildings that combine purity of original Balinese architecture with contemporary architecture style, that they are mostly not hospitality building such as villas, yet rather more for civic buildings and private houses, that said hospitality building should be Bali window’s to the world.


In 1980s, Balinese “bale” structure consisted of concrete floor slab with marble or “paras” stone floor covering as the base, with fine teak wood or coconut tree columns, thatched roof with wooden rafter and eaves and brick wall or concrete covered with “paras” stone. Revival of this classical 1980s Balinese bale building in villa building thought to be necessary being revived in this late modern era. Project Context The architect was given opportunity to develop a 200 square metres of land in east Bali, Indonesia to build a villa unit that the client wants it to be modern yet present the feel of classical Bali. The site itself located in a foothill near coastal line, thus giving opportunity to have the sea horizon panorama from the villa. in the 200 square metres land, client have more demand than to be expected for example a unified living space of a western modern house, space for two maids, and three villas bedroom with full-frame view to the outside. It is thought to be necessary that the villa has to have three levels to accommodate the room requirements. The architect levels-up the ground floor level to one-and-a-half metre above the ground to have a shallower basement depth. The total height would be around 12 metres from street-level to the building-top as the district-regulation limits for only below 15 metres. The ground floor plan consist of the entry foyer connecting living, dining, and kitchen space altogether. The kitchen space however still has wall boundaries as fulfillment of functional, aesthetic, and structural needs. The all three big bedrooms are located in the first floor, where all of them need to sit on cantilevered offset structure from the main column nearly two metres outward. The concept of bedroom is similar to the living space where bedroom and bathroom have unified open plan concept, separated by walk in closet (WIC) area. However still, these resting spaces have high level of comfort and privacy.


The whole building itself cover of total 320 square metres gross floor area. the most unique feature of the villa is located on its resting spaces in the first floor level, where every room have glass ceiling, thus giving the view of exposed inner roof-structure for more traditional feel without compromising on comfort and safety from nature and climate. The villa design use concrete with reinforced steel as main structure and slab/foundations. All the walls use brick in white paint as covers, while certain area use traditional local “paras” stone to create more natural feel. Roof structure use traditional sustainable material such as high quality synthetic wood rafter and synthetic thatched to fulfill durability and performance requirement of hospitality building. The glazing use combination of both aluminum and steel with frameless glass cladding that aligns with client preferences the use of pure steel also applied in column-supports, creating bold contemporary statement harmonised with traditional.

Project Credits
Agritur "La Dolce Mela", casa dell'agricoltore
next project

Agritur "La Dolce Mela", casa dell'agricoltore

Hotels
Strada di Pedegaza, 14, Ciago, Trentino, Italy - Build completed in 2019
View Project