Villa New Water by Waterstudio.NL: high-tech façade covering using Corian®

Villa New Water by Waterstudio.NL: high-tech façade covering using Corian®

Private Houses
Westland, Netherlands - Build completed in 2014
Koen Olthuis

Villa New Water

CORIAN® Design as Manufacturers

With its beautifully rounded shapes, the facades of this water villa in Westland, the Netherlands were clad with DuPont Corian in the colour Cameo White. Corian was also used for the edges of the terraces and the minimalistic casing of the sleek sunscreens.


Seamless, non-porous and resistant to wind and weather, project architect Koen Olthuis explains this was an ideal cladding material for a design at the water.


Corian was also used for the interior fo the villa. Here, Olthuis designed a unique cooking island with a surface that changes seamlessly into the verticle plane. The kitchen cupboards were also created using this material, which is not only resistant to water, but also acidity and high temperatures.


More from the Manufacturer:


DuPont™Corian® as a façade cladding: Minimalistic in both style and maintenance


DuPont™Corian® is popular with architects and interior designers because it can be incorporated seamlessly and is practically indestructible. And it is for precisely these reasons that this solid surface is being increasingly used for façades. A waterfront designer villa in the Dutch municipality of Westland has recently been given a timeless elegance thanks to a high-tech façade covering using DuPont™Corian® in the colour Cameo White.


Resistant to moisture and the weather As architect Koen Olthuis from Waterstudio.NL in Rijswijk explains: ‘Building at a waterfront means special building requirements and DuPont™Corian® is the ideal solution for these difficult conditions. After a time, stucco work always becomes unsightly, but this product is completely impervious to moisture and the effects of weather. Decades from now, this façade will still look as good as it did on the day it was made. It is practical and efficient, even if the building isn’t on the waterfront.’


Building with distinction Equally important here is the fact that DuPont™Corian® can be used to create some special effects. The client wanted the villa to be something unique. ‘We didn’t want a country house with a thatched roof. We wanted a house that would still be modern in fifty years’ time.’ The architect therefore designed a spectacular villa with distinctive curves in DuPont™Corian®. He said: ‘This material is so inspiring, I’m discovering new possibilities all the time.’ The client was immediately sold on the concept saying, ‘For the exterior, we didn’t change a thing’.


No seams or edges As an architect, Olthuis is always looking for the best balance between building and product. ‘Perhaps it’s because of my background in industrial design,’ he says. ‘DuPont™Corian® allows me to realise the building exactly as I had envisaged it. Seamless, and without distracting details such as eaves, window frames and roof overhangs. All things that distract from the real essence.’


The façades at the water villa in Westland, with their beautifully rounded shapes, are a real eyecatcher. DuPont™Corian® was used for both the horizontal and vertical surfaces. All the edges of the terraces and the minimalistic casings of the sleek sunscreens have also been produced in the colour Cameo White.


With such a large amount of DuPont™Corian® involved, the villa was no ordinary job for the builders Van Leent Bouwbedrijf. However, the contractor knew exactly how to use the practical possibilities of the material to their advantage and was able to realise this very challenging project on time and within budget.


High-tech DuPont™Corian® - for ever DuPont™Corian® is indestructible. It is resistant and non-porous, and the wind and weather have no effect on it. It is also very easy to clean. ‘These façade are completely smooth. For years to come, they will still look like new,’ promises Olthuis. And during this time, almost no maintenance will be needed. The environmental benefits go even further because DuPont™Corian® can always be removed and reused, although there is nothing to indicate that this façade covering will ever be replaced.


Kitchen cupboards and cooking island DuPont™Corian® has also been used for the interior of the villa. For this, Koen Olthuis designed a unique cooking island with a surface that changes seamlessly into the vertical plane. ‘DuPont™Corian® is resistant to water, acidity and high temperatures, and is therefore perfect for a kitchen,’ he says. The kitchen cupboards have also been made from the same material. And to create an exciting contrast with the smooth surfaces, some of the door panels have been fitted with a soft padding effect.


A sensational trend DuPont™Corian® has been used as an external façade cladding for years and more and more architects are now discovering the possibilities of this material. In the Netherlands, there are already a number of prestigious projects and, apart from this waterfront villa, examples include a housing complex in Breda and a business premises in Utrecht. Internationally too, many sensational façade projects have been realised using DuPont™Corian®.


Villa New Water

waterstudio.nl as Architects

From the very first moment of seeing the location for this villa, Koen Olthuis, architect and founder of Waterstudio.NL, set out to design a subtle villa that would complement its surroundings and enhance the experience of its surroundings. In order to maintain the rural character of the location, in the project the New Water, the assignment came with strict regulations which limited the volume allowed above the ground level. These limitations eventually proved to give rise to a rather sophisticated design filled with spatial solutions. With the volume being limited, Waterstudio decided to make a floor under the ground level, providing extra surface within the limited dimensions of the building envelope. Solutions for allowing daylight into the lower floor turned out to be major architectural highlights.


The volume was taken up as a white frame outlining large surfaces of glass making the whole villa rather transparent. Touches of wood here and there add subtlety and warmth to the overall scheme. The white frame, curling along the façade, closes off both ends of the house by framing different views of the outside. In the center, the same frame rises to mark the entrance. The entrance is designed to be a space to take in the morning sun. The façade alternates between materials like Corian and glass. A flawless material like Corian helps in realizing the strong and seamless building form as envisioned by the architect while glass helps by imparting transparency to the façade. Besides the physical form of the villa, Koen Olthuis also designed its interior and garden. This brings together the different aspects of the design to harmonize with each other. At the site of the villa, one is welcomed by a few hills. These hills help in scripting the perfect approach for the house. As one approaches the hill, the house which is tucked away behind the hills, slowly comes into full view. The hill also serves as a natural route for the cars arriving at the house. On the other side of the water, a boathouse and a bar take shelter underneath the hill. A good view of the house can be enjoyed from the bar.


By keeping the garden green and simple, and bringing the outside water into it, the garden seamlessly blends with its surroundings. This seamless blend makes the entire area appear like one large garden from the house. To blend the green further with the house, an artificial strip of grass was used at the edge of the house. This would merge with the garden to give an appearance of the house floating over a green garden. For the building, the guiding concept for design was transparency. Transparency was maintained throughout the house by creating an open layout where almost no doors were used. From the main entrance, one steps into an open hallway and is guided to the left or right by the round edges of the house. The ground floor contains a living room, kitchen and a dining room. The kitchen, located at the centre of plan in the ground floor, is surely the eye-catching design of the house. The long glass walls on the ground floor merges the outside and inside imparting a transparent feeling to the building.


The underground level contains the private functions for the family like a master bedroom, kids’ bedrooms, the wellness area and the lounge. The master bedroom with an open floor plan connects to a hidden inner garden at one end of the building. The inner garden with gravel and bamboo trees can be experienced across the wellness area from the bedroom. The lounge is situated at the centre of the underground level and becomes part of the circulation area. Though this level is completely underground and covered from outside, one does not feel so from the inside.


The furniture in the house was also designed by Koen Olthuis. Using round corners and soft materials, the furniture is in contrast to the hard Corian used elsewhere. A good example of this is the cupboard with a fireplace that divides the living area and the kitchen. Another piece of furniture is the 10-person oval shaped dining table which is closed at the ends thus not allowing people to sit at the head of the table. In this way, the concepts of transparency and seamless flow have been translated across the different scales of landscape, architecture and interior design.


Product Specifications
BrandCategoryProducts
Corian DuPontcladding
CORIAN® DesignCORIAN® DesignManufacturers
Stout LightingLighting
Repsol Campus in Madrid
next project

Repsol Campus in Madrid

Offices
C/Méndez Álvaro, 44, Spain - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter