Villa Sterk - Transparent house

Villa Sterk - Transparent house

Architect
INBO
Location
Bontebok, Netherlands
Project Year
2013
Category
Private Houses
Auke van der Weide

Villa Sterk - Transparent house

BD Barcelona Design as Manufacturers

Long lane through the private landscape The house is designed within the landscape context. By placing the house across the full width of the lot, the lot is divided into a courtyard on the entrance side of the house and into an open landscape garden on the other side. A long driveway leads the visitor through a small forest and the courtyard to the front door located at the entrance gate leading to the landscaped garden. The lane ends at the southern edge of the plot in the quiet of the countryside. At this point we suggested to make a folly where one can enjoy a cup of tea, while enjoying the silence of the landscape and the view of your home.


Inside and outside space gradually merge together The architecture supports the spatal seclusion of the place. The locaton on the lot creates a north and a south facade with a public side and a private side, a sunny side and a shady side. The lot is enclosed by mature tree walls. Where the tree rampart touches the house, a natural stone wall takes over the guidance of the landscape and at the same tme serves as the terminaton on both short sides of the house. On the south side the stone wall retreats a litle and provides a diagonal view of the landscaped garden. The ground foor foats just above the earth as if the house has not yet 'landed' and is a guest in the landscape.


Sustainable and energy efcient The foors, walls and ceilings of the house are made of concrete, fnished with natural white stone or stucco. High quality and durable materials that have been used include aluminum frames and high efciency glass. The heat and cold storage in the ground ensures that no gas is needed. Together with a long narrow strip of solar collectors in the landscape garden, the house is very energy efcient.


Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersBD Barcelona Design
Product Spec Sheet
Manufacturers
Lloyd Hall Renovation, Banff Centre for Art and Cr
next project

Lloyd Hall Renovation, Banff Centre for Art and Cr

Housing
Banff, AB, Canada - Build completed in 2018
View Project