Vodafone Headquarters Porto

Vodafone Headquarters Porto

Offices
Porto, Portugal - Build completed in 2010
Vodafone Headquarters
Barbosa & Guimarães as Architects

Four years after the conclusion of Vodafone Lisbon headquarter, Vodafone decided to build at Porto, a new building, which allows concentrate in only one place, their workers. On 2006 July, Vodafone launched a competition, inviting fifty Portuguese architects’ teams, being the proposal submitted by Barbosa & Guimarães the winning one. The functional program includes office areas, mega shop store, auditorium, cafeteria, training rooms, warehouses, technical areas and parking. The building is located in the corner of the avenue Avenida da Boavista with the street Rua Correia de Sá, on a plot area with 1970 sq.m, at facing the previous named streets at north and a garden at south, upper bound, where exist a few tree species that were preserved.


The main volume of the building, presents fairly to Boavista Avenue, an altitude range between three and five floors above the threshold, according to high level of adjacent buildings. The distance to the existing buildings on the west side, allows the building to become autonomous, creating a pleasing view to the gardens located within the block. This monolithic irregular volume, which looks to convey movement sensation, is bounded by walls and roofs with irregular and fragmented geometry, in accordance to the alignments defined by the dominant buildings on the East and West of the building. The building is vertically organized on eight floors, five above ground and three on the basement.


The ground floor, where lies the three accesses points from Boavista Avenue, is occupied by the lobby, mega store on two floors, auditorium and cafeteria. The auditorium and cafeteria are connected to the garden through the back courtyard and stairs. In the four next upper floors, are located the open space offices, two toilets and a pantry on each one of it. Natural lighting of the offices is carried out through continuous windows throughout the length of north and south elevations. On the third floor and roof, there are two outside spaces, of free access. On the first lower floor, in addition to the extension of the store, are the training rooms, while the rest area occupied by warehouses and technical areas.


The two following lower floors are destiny to car parking. The vertical accesses, elevators and staircases, are located on the building edges. The building core concentrates and distributes large flows of movement in the building, communicating directly with each atrium floor, main entrance, training rooms and car parks. Back courtyard, garden space faced south, was thinking in order to free the back elevation on the ground floor, enabling the openings creation that allows natural light to the auditorium and cafeteria.


Structurally, the building is based on full concrete solution, with solid slabs supported on walls, cores, and some columns. The shell structure of white concrete self-compacted on the north and south elevations, which grows in the perimeter of the building in multiple panels, was performed entirely is situ, using marine plywood formwork. The exterior walls were coated, internally, with plasterboards to form air boxes thermal insulates, with the require dimensions to able the passage of the equipments. The roof cover conclusion was made using white pre-fabricated slabs, on thermal insulation and waterproofing. In the interior accomplished of the building, was used primarily concrete, marble and plasterboard. The outer windows frames are stainless steel and aluminum, while the inside are stainless steel and wood.


Vodafone Headquarters Porto
SCHÜCO as Manufacturers

The expressive façade and building structure is more reminiscent of a monument or sculpture than a head office. The company slogan of ”Vodafone Life, Life in Motion“ has found architectural expression in the construction of the Vodafone Group headquarters in Portugal by architects Barbosa & Guimarães from Porto. Folded, white concrete shells are alternated with mirror-like window areas flush-fitted in the façade, giving the building an acute plasticity that seems to be fully in motion. Concrete is also employed extensively for the interior, with walls and pillars shaped from massive concrete slabs.

VODAFONE HEADQUARTERS PORTO
Aura Light International AB as Manufacturers

The Vodafone Building in Lisbon is situated in the modern district of Parque das Nações and is designed by architects Alexandre Burmester and José Carlos Gonçalves. Built in 2002, it has become a characteristic of the Lisbon cityscape and is recognized by its architectural impact. Both for size and design, but also technological challenges and solutions. It has been awarded several prizes including the Valmor Prize.


24/7 energy efficiency This imposing building is made up of different spaces such as offices, shops, an auditorium and a restaurant and is open long hours, which means high operating costs. The underground parking area operates 24 hours, seven days a week and is a source of large energy costs. That is why the company decided to renew the existing lighting system in this part of the building.


In order to achieve this, tests were conducted with different solutions from various suppliers based on the existing waterproof luminaires equipped with electronic ballasts and fluorescent T8 tubes. A simple solution with guaranteed quality Aura Light was asked to present an energy-efficienct, high performance solution for this project. Aura EasyT8 Long Life, an innovative retrofit LED T8 light source, turned out to be the ideal solution. It is designed to save energy in existing luminaires by replacing T8 fluorescent lamps.


Energy and environmental savings In accordance with the energy-efficiency strategy that Vodafone Portugal has implemented over the past years, a technical study of the parking floors was conducted in order to identify lighting solutions with high energy efficiency. The study resulted in the installation of LED tubes by Aura Light, which are more sustainable, both environmentally and economically. Thanks to their long life time and high energy-efficiency it is possible to cut energy consumption as well as maintenance costs.


These factors combined with the product’s high quality of light and the rotatable caps, which enable photometric adjustment after the installation, ensures the best results and optimal payback.

Project team
Aarau Bus terminal and station square
next project

Aarau Bus terminal and station square

Bus stations
Bahnhofplatz, CH-5000 Aarau, Switzerland - Build completed in 2014
View Project