W r a t i s l a v i a   House

W r a t i s l a v i a House

Architect
JABRAARCHITECTS
Location
Wrocław, Poland
Project Year
2015
Category
Private Houses

Wratislawia House na wrocławskim Zaciszu to najnowszy projekt pracowni Jabraarchitects, który wpisuje się w lokalizację najważni

JABRAARCHITECTS as Architects

Zamysłem zarówno architekta jak i inwestorów było zaprojektowanie budynku nowoczesnego i komfortowego pod względem funkcjonalnym, odwołującego się do ducha modernizmu. Dwukondygnacyjny budynek z płaskim dachem zaprojektowano na planie prostokąta, wpisując się w parametry długiej, wąskiej działki, na której zaaranżowany jest miejski intensywny ogród. Lokalizację garażu dwustanowiskowego przewidziano w podziemnej części budynku żeby wykorzystać maksymalnie potencjał drogiej, miejskiej nieruchomości, której obszar w największym stopniu ma być przeznaczony pod rekreacyjną zieleń. Na powierzchni mieszkalnej nieco ponad 300 m2 zaplanowano wygodną przestrzeń dla pięcioosobowej rodziny, która na parterze zawiera pomieszczenia kuchni, jadalni, salonu, gabinetu, łazienki, pom. techniczne, natomiast piętro stanowią 3 sypialnie, łazienka, garderoba oraz sypialnia rodziców z garderoba, łazienką i tarasem. Poszczególne pomieszczenia są przestronne i dobrze doświetlone dużymi przeszkleniami, które otwierają wnętrza domu na ogród od strony wschodniej i południowej. W centralnej części budynku, od strony południowej zaprojektowano niewielkie patio. Przewidziano w nim ekspozycję zieleni, która wypełni i ożywi wnętrza domu i w ten sposób jeszcze bardziej zbliży ich mieszkańców do natury w intensywnej strukturze urbanistycznej miasta. Oszczędna forma budynku wykończona jasno-szarą fasadą z płyty włókno-cementowej będzie otoczona wysoką zielenią. Ażurowe ogrodzenie od frontu umożliwi prezentację charakteru formy budynku, który jednak w pełnej odsłonie można zobaczyć z wnętrza posesji od strony ogrodu.

Share or Add W r a t i s l a v i a House to your Collections
Project Credits
House in a park
next project

House in a park

Residential Landscape
Binningen, Kronenplatz, Binningen, Switzerland - Build completed in 2013
View Project