Wagstaffe House

Wagstaffe House

Architect
buck&simple
Location
Wagstaffe, NSW, Australia | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Simon Whitbread

Wagstaffe House

buck&simple as Architects

Wagstaffe House is the realisation of a dream to live in the trees overlooking the water. The layout consists of public and private wings that create a raised courtyard, open on one side to frame the view and create a place of refuge from the elements.

photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread

The site offered many opportunities, with it’s north facing aspect, views over Brisbane Waters and afternoon sunsets reflected off the nearby rocky ridgeline. Our clients sea / green change is a common goal. To be more in touch with the surrounding environment and to live in a way that is more in tune with the outside world.

photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread

The home is friendly, warm and calm, largely due to the use of natural light and the natural materials that create the interlocking spaces. Materiality focuses on tactile materials that express their inherent texture. The simple combination of recycled brick, concrete and recycled blackbutt creates a familiar palette. Recycled Blackbutt is exhibited throughout the home, in the large structural timber trusses and exposed rafters that support the oversized eaves. This ties in seamlessly with the recycled blackbutt cladding and internal ceilings.

photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread

Wagstaffe House retains the water view by staying elevated and integrates a solid brick courtyard to create an artificial ground plane that is accessible from the upper floor living areas. This visual heaviness is complimented with a modest timber top floor, arranged in a twin pitched roof layout that creates an elevated courtyard. To keep views uninterrupted, the courtyard locates all of the outdoor activity, furniture and planting between the structures and not in front of the view.

photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread

Internally the palette is textural and subdued. We avoided plasterboard and used, white painted timber for places we wanted more light and that natural timber wouldn’t have been suitable. The change in flooring from concrete to brick to concrete, signifies a transition between public and private.

photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread
photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread
photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More