Walton Arts Center Expansion and Renovation

Walton Arts Center Expansion and Renovation

Architect
Bora Architects

Polk Stanley Wilcox Architects
Location
Fayetteville, AR, USA | View Map
Project Year
2016
Category
Auditoriums

Cultural Centres

WALTON ARTS CENTER EXPANSION AND RENOVATION

Bora Architects as Architects

The Walton Arts Center is the seat of arts and culture in Northwest Arkansas, drawing a broad spectrum of touring artists and performances, and hosting four resident companies. Originally built in 1992, the regional venue has seen significant attendance growth over the past two decades, and found itself straining against a lack of space and heavy, closed-off aesthetic. We were tasked with revitalizing and expanding the facility to create a welcoming, inviting environment – knitting it into the community fabric and showcasing the vibrancy within.


Our first challenge was the building’s orientation. Slightly elevated, and set at a 45 degree angle to the city grid, it felt disengaged from downtown Fayetteville’s street life. Dark tinted glass and an impenetrable brick façade exacerbated the disconnection. Bora addressed this head-on, creating a new lobby and cantilevered porch that spills out onto Dickson Street and forms a prominent threshold for patrons and passers-by. Our goal was to provide a refined yet accessible space, capable of elevating the lively social interactions that take place around a performance.


We wanted to create a sense of lightness, juxtaposed against mass, and selected a warm gray pleated metal skin to compliment the remaining exposed brick exteriors. In homage to Arkansas’ respect for craft and natural materials, we bathed the new double height lobby in soft wood textures, with a rich, sculptural palette of custom furnishings imparting a jewel-like quality.


Bora’s design also realized the full potential of Starr Theater, a spartan black box in the building’s rear that had been appropriated as backstage overflow space for the larger Baum Walker Hall. By relocating storage, support, and administrative services in a new building and expanded basement, and creating an independent entry, we reclaimed the Starr – previously unusable for more than 100 days annually. Today, the entire award-winning building is a bustling civic amenity, programmable year-round.


Location

Fayetteville, AR


Client

Walton Arts Center


Year

2016


Status

Built


Type

Renovation


Size

54,775sf renovation; 15,502sf addition


Collaborators

Polk Stanley Wilcox

Mayer/Reed

Threshold Acoustics

Schuler Shook

Henderson Engineers, Inc.

Engineering Consultants, Inc.

Crafton, Tull & Associates

Ecological Design Group


ecognitions

Merit Award, AIA Arkansas

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More