Willimann-Lötscher House

Willimann-Lötscher House

Architect
Bearth & Deplazes Architekten AG
Location
Sevgein, Switzerland
Project Year
1998
Category
Housing

Willimann-Lötscher House

Bearth & Deplazes Architekten AG as Architects

A house with lots of different rooms – a kind of “labyrinthine mousehole” – was what this family of four wanted. The result is a tower-like arrangement of rooms offset at each half-storey and following the slope of the land. Situated in a small woodland clearing on the edge of the village of Sevgein, the house fits like a wedge between a mountainside and the end of a chain of hills, forming a gentle transition between the two. From this position it affords a view right across the wide valley of the Upper Rhine. The two rooms on each floor are arranged along the shared long wall in such way as to create a vertical spiral of space within the house, or a kind of “inner topography”. This has the effect of maximising the interior volume, despite the small size of the individual rooms. The entrance to the house opens into a two-storey hallway with steps leading down to the dining room and kitchen, and up to a living room with gallery. Four more rooms are on the storeys above. The house’s timber frame was prefabricated in sections and standard windows, such as used for pitched roofs, were pre-fitted on both façades and roof. The client did much of the finishing work himself, e.g. timber cladding and paintwork.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More