Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Wohnprojekt Hasendorf

Wohnprojekt Hasendorf

Architect
einszueins architektur
Location
Hasendorf 88, 3454, Austria | View Map
Project Year
2018
Category
Apartments
Hertha Hurnaus

Wohnprojekt Hasendorf

einszueins architektur as Architects

The private initiative wanted to set up an ecological lighthouse project in the country. The aim was to remove living space from speculation and to create common property instead of individual property. The housing project was implemented in a participatory manner and includes planning participation from the external shape of the building to the socket. The owners organized and managed the project themselves.

 

A goal of the project was to reduce the consumption of the individual living space in order to keep the consumption of resources lower than the regenerative capacity of the earth. The reduction in individual living space reduces the usage fee, among other things. By sharing resources, rooms and things, the common areas are affordable.

 

Motivations behind the project: living neighbourhood, leading a sustainable life; self-determination of one’s living environment; less anonymity in the residential area; growing up of children and getting old in a community; Living in a group that behaves in solidarity.

 

Wohnprojekt Hasendorf is an extraordinarily innovative, ecological construction project with a future-proof usage concept. The building group has linked a CSA (Community Supported Aggriculture) to the housing project and thus ensures that it is partially self-sufficient with food.

 

The building was realized as a timber construction with passive house components and contains technical features such as controlled living space ventilation, nine deep boreholes for hot water preparation as well as very large photovoltaic surfaces that supply the entire building with electricity when the sun is favorable. In addition, the interface between self-construction and commissioned services has been redefined. Large-scale earthen construction walls were built by the builders in the interior. External sun protection works against overheating in summer.

 

The large PV system and, at the structural level, the timber construction itself make a significant contribution to ecological sustainability in the period of use. Furthermore, the common rooms and jointly programmed open spaces encourage leisure time activities on site. This has a positive effect on future traffic development. The provision of generous bicycle spaces supports mobility by bicycle.

 

During the selection process for group members, attention was paid to social and cultural diversity, and so-called “WorkAwayers” are also involved in the project. These are people with an international background who are willing to work in the project for several weeks for cultural exchange as well as for board and lodging.

 

Material Used:
Facade cladding: LiebBauWeiz /Vertikale Lärchenholzlattung 19mm mit unterschiedlichen Brettbreiten nach Hausteil
Flooring: Firma Holzfürst / BOEN Schiffböden Eiche und Industrieparkett Eiche
Windows: Fenster Hasslinger /Holz-Alu Fenster und Terrassentüren, 3 Scheibenverglasung
Roofing: Firma Wallmüller / Faserzementplatten 40/60 Eternit

 

This story is available in multiple languages
Share or Add Wohnprojekt Hasendorf to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
FlooringBoen
RoofingETERNIT
WindowsHasslinger
Facade claddingLieb Bau Weiz
Product Spec Sheet
Flooring
by Boen
Roofing
by ETERNIT
Windows
Facade cladding
National Arts Centre Rejuvenation
next project

National Arts Centre Rejuvenation

Cultural Centres
Ottawa, Ontario, Canada - Build completed in 2017
View Project